Előzmények Podcastok

Többszörös indiai Raja Bhojas furcsa esete

Többszörös indiai Raja Bhojas furcsa esete

Néha az ember legendás aurát szerez szívének jóindulata vagy tettei nagyszerűsége miatt. De a legendák gyakran felhalmozzák a különböző hősök kollektív tulajdonságait, és magányos nevet és arcot adnak nekik. Az emberiség történetében ezt a szingularitást gyakran tapasztalták különböző területeken és földrajzi területeken, és valószínűleg ez a helyzet az indiai Raja Bhoj, legenda

Legendás királyok

Mindannyian tudjuk Arthur királyról, Excaliburjáról és arról, hogyan bátran védte földjét. Arthur karakterét valószínűleg sok helyi vezetőből és hősből merítette, akik az angol történelem különböző pontjain sikeresen megnyerték a csatákat, és gondoskodtak népük jólétéről. Egyidejűleg hazámban, Indiában, a „Vikramaditya király” legendáiról, egy ideális királyról az emberek ősidők óta ismertek.

Nagy király, Chandra Vikramaditya, (Mahadkhanniazi / CC BY-SA 4.0 )

A közhiedelem szerint Vikramaditya király a tökéletes uralkodó megtestesítője volt. Nagylelkű, lelkiismeretes, bátor, vitéz és jóképű volt. Olyannyira jelen volt és ma is jelen van az emberek tudatában, hogy az indiai szubkontinens számos fontos királya a történelem során felvette ezt a nevet a titulusaiba, jelezve a nagyság érvényességét a szabályaikban. Egyesek még azt is mondják, hogy ez a karakter lazán Chandragupta II császárra (Kr. U. 380 - 415 uralkodása) épül, akit gyakran Chandragupta Vikramaditya néven emlegetnek, bár mások sokkal korábban helyezik el a karakter gyökereit.

Chandragupta II Gupta király érme. ( CC BY-SA 3.0 )

Ezzel szemben mi van, ha az ellenkezője történik? Vagyis amikor egy legenda alakul ki az ősi idők királyának valós élete alapján? Azért vagyunk ma itt, hogy pontosan megvitassuk ezt a jelenséget.

A király és az olajprés népi története

India utcáin gyakran hallható egy ilyen kifejezés: „Kaha Raja Bhoj Kaha Gangu Teli” („Gangu” név, és „teli” olajprést jelent). Ez a mondat nagyjából ezt jelenti: „Nézze meg, hol van Raja Bhoj, és hol van Gangu Teli”, ami azt sugallja, hogy nem lehet összehasonlítani a királyt az olajpréssel. Erre a népszerű aforizmára gyakran hivatkoznak, ha igényes embereknek kell megmutatniuk helyüket.

De hogyan keletkezett és vált ez a mindennapi indiai kultúra részévé? Nos, ami ezt a folklórt illeti, Gangu Teli közönséges olajpréselő volt, aki egyszer a sors hirtelen fordulatán megkapta az esélyt, hogy segítsen a nagyon nagy Raja Bhoj-nak, ami viszont annyira gőgössé tette őt, hogy eredeti helyzetére emlékeztetett. Valószínűleg Gangu Teli nagyobbnak tartotta magát, mint egy uralkodó, és annak ellenére, hogy gazdaságilag hétköznapi volt, olyan mértékben súlyosbította igényeit népi sorstársai számára, hogy az emberek gúnyolni kezdték, végül a nevére hivatkozva.

De itt nem a Gangu Teli nevű karakter történetéről és eredetiségéről beszélünk. Lehet, hogy nem is létezett, most nagyon nehéz tudni, ha nincsenek bizonyítékok. A Gangu nagyon gyakori név volt és van Indiában. De a nagy Raja Bhoj valóban létezett az ókorban, és többszörösük volt, most dicsőségesen díszítve az indiai történelem évkönyveiben. Beszéljük meg őket időrendben.

Shiva és Parvati, Gurjara-Pratihara dinasztia, Kannauj, Uttar Pradesh, India, 9. és 10. század eleje, Nelson-Atkins Művészeti Múzeum. (Daderot / CC0)

Gurjara Pratihara Birodalom

Az indiai történelem egyik dicső dinasztiája a Gurjara Pratihara Birodalom volt. Egy időben uralkodtak (kb. 8 th 11 -ig th században), amikor három nagyhatalom irányította az indiai szubkontinens túlnyomó részét-Rashtrakutas, Palas és maguk a Gurjara Pratiharas. Az indiai történelem tele van a háromoldalú küzdelemről szóló mesékkel. Ez a három hatalom nagyobb területekért harcolt, és folyamatosan veszekedtek egymás között. A Gurjara Pratiharas eredete homályos volt, de Nyugat-, Közép- és Észak -India (és Kelet -India részei) hatalmas részét uralták. A Gurjara Pratihara nevezetes az indiai történelemben az iszlám arab hadsereg elleni sikeres csaták miatt.

Gurjara Pratihara Birodalom i. Sz. 900 -ban. (Thomas Lessman / CC BY-SA 3.0 )

E dinasztia egyik legnagyobb uralkodója Mihira Bhoja volt. Valószínűleg c. 836 i. Mihira Bhoja nehéz időben került hatalomra, amikor birodalmuk szétesett az apja által elszenvedett vereségek miatt. De újra felépítette, és alatta a Gurjara Pratihara Birodalom hatalmas területet húzott ki a Himalája lábától a Narmada folyóig (Észak-Dél) és Nyugat-Szindhtól a Gangesz folyó alsó völgyéig. Valójában a dinasztia Mihira Bhoja alatt érte el egyik csúcsidőszakát. Bhoja I. néven is ismert.

Ma már sejthető, hogy I. Bhoja, majd fia, Mahendrapala korszaka után a dinasztia felbomlott, és ez az egyik fő oka annak, hogy az arab iszlám hatalom később az ő idejük után megvette a lábát az indiai szubkontinensen. A Gurjara Pratiharas, különösen Mihira Bhoja nagy hadsereget tartott fenn, és nagyon kevés esélyt adott az arab csapatoknak a portyázásra és a kifosztásra. Valójában a Gurjara Pratiharas a történelemben az iszlám hadseregek elleni sikeres hadviselésükről ismert.

Mihira Bhoja király India egyik legnagyobb birodalomépítőjeként vonult be a történelembe. Háborús ereje és hódítások bátorsága láttán a birodalom elérte aranykorát. Raja Mihira Bhoja hindu volt, és Lord Vishnu, a hinduizmus egyik háromságának híve.

  • Arthur legenda - az igazsággal átfedett középkori irodalom?
  • Emlékezés a bátor indiai királynőkre: 10 erőmű A történelem elfelejtette
  • Hogyan alapította meg az ókori bengáli a buddhizmust Tibetben

A Teli ka Mandir egy hindu templom, amelyet Mihira Bhoja épített. (Gyanendrasinghchauha / CC BY 3.0 )

Paramara dinasztia

A következő jelentős Bhoja, aki észrevehető a történelemben, az volt a király, aki 11 -én uralta Malwát Közép -Indiában th században. Ez a Bhoja a Paramara -dinasztiához tartozott, egy Rajput -dinasztiához, amely nagyjából 9 -től uralta Közép -Indiát. th 14 -ig th században. Bár ez a Bhoja sok sikeres háborút is vívott, a történelemben elsősorban a művészetek, az irodalom, a tudomány és a filozófia nagy pártfogójaként ismert.

Ez a Raja Bhoj állítólag mögött állt Bhopal város, a közép -indiai Madhya Pradesh állam fővárosa, amelyet állítólag Bhojpalnak hívtak, majd az idő múlásával Bhopal lett. Bár ez a tény vitatható, minden bizonnyal igaz, hogy Bhoja alapította Bhojpur városát Madhya Pradesh Raisen kerületében. Ebben a városban található az általa épített gyönyörű, de hiányos Bhojeswar templom is. Ezt a gyönyörű templomot Lord Shivának szentelték, és ismeretlen okok miatt nem fejezték be.

Shiva templom, Bhojpur, Madhya Pradesh, India. (Bernard Gagnon / CC BY-SA 3.0 )

Ez a Raja Bhoj valószínűleg i.sz. 1010 -ben került a trónra. Maga is polihisztor volt, akinek uralmát szellemi fejlemények és kulturális kiáradások jellemezték. Költő is volt, aki korának más költőit bátorította és bőségesen jutalmazta őket. Elég támogatást is nyújtott számos tudósnak, és más polihisztornak és tanulságos embernek királyságában. Valójában fővárosa, amely Dhar modern városa, uralkodása alatt a szubkontinens szellemi epicentrumává vált.

Ez a Dhar -i Raja Bhoja ugyancsak vitéz harcos volt, mint névadója a fenti bekezdésekben. Filozófusként és jóindulatú királyként vált híressé, akinek uralkodása az őshonos művészet és kultúra aranykorának volt tanúja. Valójában úgy írták le, mint egy erényes király példaképét, aki jobban érdekelt népe életmódjának és kultúrájának fejlesztésében, mint pusztán más területek meghódításában. De megvolt ez a hajlama is.

Raja Bhojadeva, a Paramara dinasztia királya és a Sringara Prakasa című könyv szerzője. (Bernard Gagnon / CC BY-SA 3.0 )

Vallás szerint, bár Lord Shiva híve volt, a hindu háromság másik tagja, templomot épített a tanulás istennőjének, Devi Saraswati -nak, valamint a szanszkrit tanulmányok központját fővárosában. Mindezek a törekvések sokat mondanak az oktatás és a tanulás kiválóságára irányuló törekvéséről. Így azt látjuk, hogy ez a Raja Bhoja a művészet, az építészet, az irodalom, a tudomány és a vallás igazi ismerője volt, és vitéz harcos volt.

Saraswati istennő festménye Raja Ravi Varma .

Shilahara dinasztia

A fentiek voltak a két legkiemelkedőbb indiai Raja Bhojas. Ezután Raja Bhoja II-hez érkezünk, a modernkori Kolhapur város Shilahara dinasztia Maharashtra államban, aki valószínűleg az i. E. 1175-ben vette át a hatalmat. Nem sokat tudnak róla, és valószínűleg kiskorú király volt, aki sok siker nélkül próbálkozott a dicsőségért. Volt Mihira Bhoja leszármazottja, Raja Bhoja II, aki nem sokkal a 10 -ben uralkodott th század. Aztán volt egy utódunk Raja Bhoja Dharból, Bhoja II, aki valószínűleg a XIII. th század.

Következtetés

Ezek a Radzsák Bhodzsák, akik az indiai szubkontinens történetéből jutnak közvetlen tudatunkhoz. Lehetett vagy nem is volt más Raja Bhojas - ki tudja! Ez azonban most arra a kérdésre hív bennünket, hogy ki az a Raja Bhoj, aki általában kapcsolatban áll a Gangu Teli nevű olajpréssel. A fenti bhojasok közül ki került kapcsolatba egy közönséges olajpréssel, és halhatatlanná tette? Mihira Bhoja volt, vagy Dhar Raja Bhoja vagy más Raja Bhoja? Az igazság ismeretlen marad, akárcsak sok mítosz eredete.

Mondjuk azt, hogy Raja Bhoja dicsőségei kitartottak, és jól tűrték, hogy az utókor hivatkozhasson örökségére, valahányszor egy igényes gúnyolódást kell összevetniük egy valódi anyagi és gazdagsági emberrel.

Saurav Ranjan Datta most adta ki első, 12 indiai nő történetéből álló könyvét, a „Maidens of Fate” -t, amely már elérhető az Amazon -ról.


Többszörös indiai Raja Bhojas furcsa esete - történelem

Usha Raje Holkar hercegnő, a korábbi Indore hercegi állam Holkar -dinasztia jelenlegi címzetes feje.

Késő őszi este volt 2015-ben, amikor egy nagy horderejű könyvbemutató rendezvényen vettem részt egy dél-bombayi művészeti galériában, ahol egy halk szavú, nagyon elegáns és méltóságteljes hölggyel találkoztam. Közepes testalkatú volt, modorossága és etikettje nagyon előkelő, csipetnyi finomsággal. Régi iskolai varázsa a brit Raj -tól. Egy közös barát mutatott be neki és a férjének. A hölgy nem volt más, mint Őfelsége, a királyi család és a korábbi hercegi állam, Indore jelenlegi címzetes feje, Maharani Usha Raje Holkar, aki Malhotra lett, miután házasságot kötött Shri Satish Chandra Malhotrával. Mivel a médiában és az interneten ritkán van jelen kevés fotó Maharani Sahebről, nem ismertem volna fel, ha nem mutatják be, mivel fogalmam sincs, hogyan néz ki a jelenben. Bár néhány értékes percet beszélgettünk, nagyon meleg és kegyes emberként találkozott vele. Bemutattam Shri Satish C Malhotrát is, aki örömmel hallott a fejedelmi államokkal kapcsolatos kutatásaimról. A digitális és közösségi média korában, ahol más korábbi fejedelmi államok és jelenlegi leszármazottaik életével találkozhat, az Indore Usha Raje Holkar Malhotra Maharani és közvetlen családja hevesen magán, és nagyon kevés ember ismeri ismeri őt közelről. Ezért számomra ez a találkozó értékes emlék, mivel úgy gondolom, hogy tiszteletben tartom bármely személy magánéletét.


A szerző Maharani Usha Raje Holkar Malhotrával a szélsőbaloldalon állt 2015 -ben.

De kíváncsi voltam egyénre, emberre és kutatóra, hogy megtudjam, miért olyan szokatlanul privát Maharani Saheb, ami egyenlő azzal a hibernációval, amelyet Greta Garbo vagy Suchitra Sen vezetett, akik ragaszkodtak ahhoz, hogy fenntartsák álláspontjukat. személyes életük, köztudottan privát a nyilvános rivaldafénytől. De ami arra kényszerítette Maharani Sahebet, hogy hevesen magánjellegű legyen, némi hasonlóságot mutathat Greta Garbo és Suchitra Sen helyzeteivel, ahol sokkoló körülmények vezettek később ilyen visszahúzódó élethez.

Úgy döntöttem, hogy tovább ásom. Az érdekes az, hogy Indore 19 Gun Salute Maratha fejedelmi állam volt a Brit Raj idején, a Közép -Indiai Ügynökség alatt, a Holkar -dinasztia élén. Valójában 3 nagy Maratha hercegi állam volt India középső és középső részén, Baroda, Gwalior és Indore. Indore határa ott kezdődött, ahol Gwalioré véget ért. Bár Gwalior és Indore régóta rivalizál, de nem ez a témánk. Indore volt a Malwa -fennsík vezetője, régi fővárosával, Maheshwarral a Narmada folyó partján, és a dicső múlttal, amelyet Maharani Ahilyabai Holkar vezetett, akinek jótékonysági és vallási tevékenysége legendás volt a hindu templomok és építmények helyreállításához egész Indiában.

Nemzetközi hírek Usha Raje hercegnő 1933 -as születéséről. A fotón édesanyja, Sanyogitaraje ölében van.

Visszatérve Usha Raje Holkar hercegnő életére, Usha Raje viszonylag szokatlan és magányos gyermekkora volt, ha gyermekkorát összehasonlítjuk más királyi családok gyermekeivel, akik kortársai voltak, mint a legtöbb királyi családban, a herceg és a hercegnők túlzsúfoltak több testvérrel. és féltestvérek mostohaanyáktól. Usha 1933. október 20 -án született a franciaországi Párizsi Amerikai Kórházban. Indore Yeshwant Rao Holkar II maharadzsa és első felesége, Maharani Sanyogitabai Holkar első és egyetlen gyermeke volt. Sajnos Usha Raje hercegnő elvesztette édesanyját, a fiatal Sanyogitaraje -t, amikor mindössze 24 éves volt, egy rejtélyes halálesetben Svájcban, 1937 -ben.

Maharani Sanyogitaraje Holkar és Indore Yeshwantrao Holkar Maharaja szülei Párizsban, 1930 -as évek.

SZÜLŐK - YESHWANTRAO ÉS SANYOGITA HÁZassága

Usha hercegnő apja Maharaja Yeshwant Rao Holkar volt Indore Tukojirao Holkar III maharadzsa és első felesége, Maharani Indore Chandravatibai Saheb Holkar egyetlen fia. Yeshwantrao 1908 -ban született Indore -ban, Angliában tanult a Cheams Schoolban és az Oxfordi Egyetemen, ahol elvégezte a történelem mestereit. Yeshwantrao 1926-ban kamaszkorú Maharadzsa után követte apját, amikor Maharaja Tukojirao Holkarnak le kellett mondania trónjáról korának hírhedt botrányos ügye, a Bawla-gyilkossági ügy miatt, amely egyben az első legszenzációsabb, nagy horderejű büntetőügy is a modern városi Indiából.

Indore Yeshwantrao Holkar maharadzsa.

Ironikus módon Tukojirao apjának, Maharaja Shivajirao Holkarnak is 1903 -ban le kellett mondania trónjáról a fia javára a hivatali visszásság miatt. Azonban Maharaja Yeshwantrao, miután 1926 -ban trónra lépett, 1930 -ban teljes jogkörrel rendelkezett Indore maharadzsaként a brit kormánytól. Ő maradt Indore maharadzsa, amíg Indore 1947 -ben függetlenné nem vált, amikor Indore egyesült az indiai uralommal.

A Yeshwantrao 1926 -ban, Gadi of Indore című installációjáról készült nemzetközi média.

Yeshwantrao Holkar örökre megmarad Indore történetének évkönyveiben, és nem csak a legjobb uralkodója, de a legpompásabb, lenyűgözőbb, elbűvölőbb földgömb ügető Maharaja, amit Indore története valaha látott. Volt lakóhelye Indián kívül, Franciaországban, Angliában és több lakóhelye volt az Amerikai Egyesült Államokban. Barátai voltak a világ minden tájáról, az élet különböző területeiről, akik sikeresek voltak a saját területén. A modern művészet iránti ízlése, akár festmények, fényképek, belső dekorációk, házak, vasúti szalonok megrendelésekor, legendás autógyűjteményei élénk fantáziájáról és játékos hozzáállásáról, egyedi luxussal beszéltek. A német építész, Eckart Muthesius társaságában az art deco korszakának egyik legfuturisztikusabb belsőépítészeti formáját készítette, és természetesen a híres Indikori Manikbagh -palotát. Mindez annak köszönhető, hogy élete békés, derűs és gyönyörű stabilitást mutatott be első felesége, Maharani, Indore Sanyogitaraje Holkar képében, és ez a stabilitás 1937 -ig rendíthetetlen volt. De mindezek előtt az életben Yeshwantraonak volt egy kedvenc hobbija, szerette a madarakat, és volt egy nagy madárháza, amely közelebb vitte őt leendő felesége, Sanyogitaraje sorsához.


Maharaja Yeshwantrao Holkar és Maharani Sanyogitaraje.

Most húzzuk tovább az időt, amikor Yeshwantrao herceg még csak 11 éves volt. Mivel Indore koronás hercege volt, külön palotát osztottak ki Indore külterületén, ahol egy nagy madárházat épített palotája szárnyában, ahol a világ különböző részeiről érkező madarak voltak jelen minden színben és méretben. Most pontosan itt kezdődik Yeshwantrao és Sanyogita szerelmi története. A szerelmi történet kezdeteinek gyönyörű ábrázolását egyszer kinyomtatták a THE TELEGRAPH 1926. június 18 -án kelt Brisbane -i kiadásában,

- Itt volt a kedvenc madarai között a Prince herceg, aki megnyerte a feleségét. A paradicsomi madarakat etette, mintegy 20 fős gyűjteményt, amelyből különösen szereti, amikor egy kislány előjött, és játékosan kinyitva a madárház ajtaját minden madarat kihozott. A herceg nagyon izgatott volt, és dühbe röpülve elkezdte fikázni a lányt. A kislány nagyon szorongott, és miközben nagy könnycseppek gördültek le lágy arcán, azért, hogy megnyugtassa a herceget, füttyentett, és integetett a madaraknak, amelyek közül néhányan megzavarodtak újonnan megszerzett szabadságuk miatt. A herceg most nagyon örült, és azt mondta, hogy a madaraknak tetszik a lány, megcsókolta. A Maharani (Yeshwantrao anyja), aki sokáig nem tűrte el a herceget a szeme elől, távolról látta ezt a drámát, és feltűnt az ifjú párnak - a herceg 11 éves volt, a kislány pedig körülbelül nyolc éves -, és összefogta a kezüket, mondván, hogy férj és feleség lesznek. Két évvel ezelőtt a herceg feleségül vette ezt a kislányt, aki Kagal hercegének, Kolhapur állam örökös miniszterének a lánya. ”

Maharano Sanyogitaraje portréját Man Ray, a híres fotós készítette.

Sanyogitaraje Ghatge 1913 -ban született, a Kagal, Junior ág főnökének lányaként, egy arisztokrata családból, a korábbi Maratha hercegi Kolhapur államból. 1924 -ben feleségül ment Yeshwantraohoz, 11 éves korában, és 1926 -ban, két évvel a házassága után Indore Maharani lett. Most nagyon kényes és gyengéd kapcsolatot ápolt férjével, mint első szerelmével, szerelmével és lelki társával. Mint Maharaja Yeshwantrao szemtanúja volt édesanyja, Chandravatibai fájdalmának, amikor apja Maharaja Tukojirao kedvenc táncoslánya, Mumtaz Begum vagy az Indore trónról való lemondása, vagy Tukojirao harmadik házassága az amerikai Maharani Sharmisthhabai felé fordult, valahol anyja házastársi magánya miatt. hogy zselézze és zuhanyozza le minden szerelmét Sanyogitaraje iránt. Yeshwantrao és Sanyogitaraje 13 éves házastársi útja nem volt más, mint szerelem és varázslat, mivel ők voltak a világ legnépszerűbb és leghíresebb „IT” párja az indiai királyokból, és nagy volt a kereslet Európa, Nagy -Britannia és Amerika elit körében.


Maharadzsa Indore Yeshwantrao Holkar és Maharani Sanyogitaraje Holkar együtt látta a hollywoodi sztárral, Gary Cooperrel 1936 -ban.

Fiatal és borsos, Yeshwantrao és Sanyogitaraje megragadta a 2. világháború közötti kulturális változások lényegét, és tökéletesen létrehozta saját stílusát, kelet és nyugat összeolvadását abban az art deco korszakban. Az indiai királyi családokról az a globális benyomás alakult ki, hogy a nők többségét mindig tetőtől talpig fedték Purdah -ban, nagyon korlátozott életet él, kevésbé van kitéve az oktatásnak, szinte nulla a személyes szabadsága, és nem egyenlő a londoni progresszív hölgyekkel, Párizs vagy New York. Az Art Deco korszakában az indiai királyi családokból származó nők már elkezdték nyomot hagyni Indián kívül, Franciaország, London vagy New York elit társadalmában. Indira Raje Gaekwar, egy marathi hercegnő, aki a házasság miatt bengáli Maharani lett, máris megnövelte az indiai királyi hölgyek csillogási hányadosát Nyugaton.

Az indiai jogdíjasok nemzetközi poszterpárja az art deco korszakban Yeshwantrao és Sanyogitaraje, 1931.

Maharani, Indore Sanyogita Raje, egy fiatal lány, karcsú és karcsú szépséggel az oldalán, megteremtette saját helyét az élet rövid szakaszában. Mivel Sanyogita volt az egyetlen feleség, aki maga is Maharani volt, az egész világ, a gazdagság és a luxus volt a lábánál. Ő volt az első Maharani, aki nyíltan támogatta a fürdőruha viselését, amikor Franciaországban nagyon nyilvánosan tartózkodott.


Maharani Sanyogitaraje és Yeshwantrao 1935 -ben Franciaország egyik tengerpartján pihen.

Sanyogita életének legjobb időszaka 1930 és 1937 között volt. Férje teljes jogot kapott, hogy 1930 -ban Indore -i maharadzsaként uralkodhasson. Sanyogita formálta magát, ízlése a divatban, az etikettben és az életmódban a férje tetszései és ellenszenvei szerint. Oxford Maharadzsát tanította, aki maga is stílusos nyugatias uralkodó volt. Sanyogita ruhásszekrényében Párizs, London vagy New York legjobb tervezőinek stílusa volt. Nagy szeretője volt a Schiaparelli ruháknak, Chaumet, Van Cleef és Arpels, Cartier egyedi ékszereinek.

Nemzetközi sajtóhírek Sanyogitaraje elbűvölő oldaláról 1934 -ben.

Maharadzsa fényképe Indore Yeshwantrao Holkarról és első feleségéről, Maharani Sanyogitaraje Holkarról, 1930 -ban Manray készítette.

Nos, Man Ray portréfotóin örökítette meg divat- és stílusérzékét. Azt mondják, hogy palotáinak szobái légkondicionáltak voltak, és olyan gyönyörű belső terekkel rendelkeztek, hogy amikor Párizsban volt, és nagyon terhes volt első és egyetlen gyermekével, nem tetszett neki a párizsi enteriőr, és úgy döntött, hogy visszatér az indorai palotába. amelyek szebbek voltak, mint a párizsi építészet.

A központban ülő Maharani Sanyogitaraje utolsó nyilvános fényképe, 1937 -ben látható a Kairói Gymkhanában.

Egyetlen gyermeke, Usha Raje 1933 -ban született Párizsban. Mozgásairól széles körben beszámolt a globális sajtó és a paparazzia. 1936 -ban, amikor az Egyesült Államokban járt, Hollywoodba ment, és olyan filmsztárokkal barátkozott, mint Constance Bennett, Gilbert Rolland, Gail Patrick. Amikor visszatért Ázsiába a Csendes -óceánon keresztül, 3 hónapra megállt Hawaiin, és meghívta és vendégül látta ezeket a hollywoodi sztárokat. És ezek a csillagok csatlakoztak hozzá, és elfogadták a meghívást. 1937 -ben Sanyogita Raje Egyiptomba látogatott, hogy tanúja legyen egy teniszmeccsnek a Cairo Gymkhanában.


Maharani Indore Sanyogitaraje Holkar lányával, Usha Raje Holkar hercegnővel az Egyesült Államokban, Kaliforniában, 1936.

1937 -ben hirtelen véget ért ez a szép és boldog élet. Abban az időben Yeshwantrao Holkar Párizsban volt, de engedélyt adott sürgős műtétre Dr. Ruppauer, a világhírű sebész a Kreis Kórházban, Samadanban, Svájcban. Azt mondták, hogy megszakadt vakbélgyulladása miatt műtötték, de hogy a műtét során mi történt a műtéti asztalon, még mindig rejtély. Valami baj történt, és meghalt a műtőasztalon. A férje nem volt mellette. Ez a szerencsétlen nap valamikor 1937. július közepén volt. Elhagyta a világot, és 4 éves kislánya, Usha Raje hercegnő mögött élt, és egy férjbe, aki őrülten szerelmes belé, akiért az egész világ körülötte forgott. Egy nagyon fiatal, mindössze 24 éves élet örökre elhallgatott ……

Nemzetközi sajtótájékoztató Maharani Sanyogitaraje 1937 -es, svájci hirtelen haláláról.


Tartalom

Krishna Deva Raya Tuluva Narasa Nayaka fia volt, [10] [11] Saluva Narasimha Deva Raya hadseregparancsnoka, aki később átvette a birodalom irányítását, hogy megakadályozza a birodalom felbomlását, és megalapította a Tuluva dinasztiát a Vijayanagara Birodalomban. M. H Rāma Sharma történész szerint valószínűleg a Bunt közösséghez tartozhat. [12] Felesége volt Srirangapatna hercegnőjének, Tirumala Devi -nek és Chinna Devi Coorg hercegnőnek. Apja volt Tirumalumba (Tirumala Devi), Vengalamba (Chinna Devi) és Tirumala Raya (Tirumala Devi). Lányai feleségül mentek Aliya Rama Raya Vijayanagara herceghez és testvéréhez, Tirumala Deva Raya herceghez.

Fő ellenségei a bahamani szultánok voltak (akik, bár öt kis királyságra oszlottak, de továbbra is fenyegetőek maradtak), az odisai Gajapatisok, akik Saluva Narasimha Deva Raya és a portugálok uralkodása óta állandó konfliktusokba keveredtek. hatalom, amely a tengeri kereskedelem nagy részét irányította. [13]

Siker a Deccanban

A dekai szultánok Vijayanagar városok és falvak rajtaütésének és kifosztásának éves ügye a Raya uralma alatt véget ért. 1509 -ben Krishnadevaraya seregei összecsaptak Dizsaniban Sámsuddin Zafar kán bijapuri szultánnal, és Mahmud szultán súlyosan megsérült és vereséget szenvedett. [14] Yusuf Adil Shah -t megölték, és a Raichur Doab -ot csatolták. Kihasználva a győzelmet, a Raya újra egyesítette Bidart, Gulbargát és Bijapurt Vijayanagarba, és kiérdemelte a "Yavana királyság megalapítója" címet, amikor elengedte Mahmud szultánt, és tényleges uralkodóvá tette. [15] A golcondai szultánt, Quli Qutb Shah szultánt Timmarusu legyőzte, aki Sri Krishnadevaraya miniszterelnöke volt. [16]

Háború Kalingával

Az Odisha Gajapatis hatalmas területet irányított, Andhra régiót, Odisha -t. Krishna Deva Raya sikere Ummaturban megadta a szükséges lendületet ahhoz, hogy kampányát a part menti Andhra régióba vigye, amely a Gajapati Raja Prataparudra Deva irányítása alatt állt. A Vijayanagar hadsereg 1512 -ben ostrom alá vette az Udayagiri erődöt. [17] A hadjárat egy évig tartott, mielőtt a Gajapati hadsereg felbomlott az éhezés miatt. [18] Ezt követően Krisna Deva Raya imákat mondott Tirupatiban feleségeivel, Tirumala Devi -vel és Chinnama Devi -vel együtt. [19] A Gajapati hadsereget ezután Kondaveedunál találkozták, ahol Vijayanagara seregei, miután néhány hónapos ostromot létesítettek, a súlyos veszteségek miatt visszavonulni kezdtek. [20] Aztán Timmarusu, miután felfedezte az erőd őrizetlen keleti kapujának titkos bejáratát, éjszakai támadást indított, amely az erőd elfoglalásával és Virabhadra herceg, Prataparudra Deva fia császárának bebörtönzésével ért véget. [21] Ezt követően Vasireddy Mallikharjuna Nayak vette át Kondaveedu kormányzói posztját. [22]

Krishnadevaraya Kalinga invázióját tervezte, de a Gajapati császár, Prataparudra bizalmasan kezelte ezt a tervet. Prataparudra megfogalmazta saját tervét Krishandevaraya és a Vijayanagara Birodalom legyőzésére. A konfrontációnak Kalinganagar erődjében kellett megtörténnie. A ravasz Timmarusu azonban biztosította Prataparudra tervének információit egy telugu dezertőr megvesztegetésével, aki korábban Prataparudra szolgálatában állt. Amikor a Vijayanagara Birodalom betört, Prataprudrát Cuttackba, a Gajapati birodalom fővárosába hajtották. [23] Prataparudra végül megadta magát a Vijayanagara Birodalomnak, és lányát, Jaganmohini hercegnőt Sri Krishnadevaraya feleségül adta. [24] Krishandevaraya visszaadta az összes földet, amelyet a Vijayanagara Birodalom elfoglalt, a Krsna folyótól északra, ez tette a Krisna folyó határát a Vijayanagar és a Gajapati Királyság között. [25]

Krishnadevaraya barátságos kapcsolatokat létesített a portugálokkal, akik 1510 -ben létrehozták Indiában a portugál domíniumot Goában. [26] A császár fegyvert és arab lovakat szerzett a portugál kereskedőktől. [27] [28] A portugál szakértelmet is felhasználta Vijayanagara város vízellátásának javításában. [29]

Végső konfliktus és halál

A birodalom és az öt dékán szultánság bonyolult szövetségei azt jelentették, hogy folyamatosan háborúban állt. Az egyik ilyen hadjáratban legyőzte Golcondát, és elfogta annak parancsnokát, Madurul-Mulkot, összetörte Bijapurt és Ismail Adil Shah szultánt [30], és visszaállította Bahmani szultánságát Muhammad Shah II fiának. [31] [ oldalra van szükség ]

Hódításainak csúcspontja 1520. május 19 -én történt, ahol a Raichur erődjét a bijapuri Ismail Adil Shah -tól biztosította egy nehéz ostrom után, amelynek során 16 000 Vijayanagara katonát öltek meg. Krishnadevaraya megkülönböztette és méltatta a katonai parancsnok, Pemmasani Ramalinga Nayudu, a Pemmasani Nayaks harci cselekedeteit a Raichur -i csata során. [32] [33] [34] [35] [36] Állítólag 700 000 láb katonát, 32 600 lovast és 550 elefántot használtak a Raichur-i csatában. [37] Végül utolsó csatájában földig rombolta Gulburga erődjét, a bahmani szultánság korai fővárosát. Birodalma kiterjedt egész Dél -Indiára.

1524 -ben Krishnadevaraya tette fiát, Tirumala Rayát Yuvaraja (koronaherceg). A herceg nem élt túl sokáig: halálra mérgezték. [38] Timmarusu részvételére gyanakodva Krishna Deva Raya elvakította megbízható parancsnokát és tanácsadóját. [39] Ugyanakkor Krishnadevaraya támadásra készült Belgaum ellen, amely az Adil Shah birtokában volt. Körülbelül ekkor Krishnadevaraya súlyosan megbetegedett. Nem sokkal később, 1529 -ben meghalt. [ idézet szükséges ] Halála előtt testvérét, Achyuta Deva Rayát jelölte meg utódjának. [ idézet szükséges ]

Uralkodása alatt szigorú ellenőrzést gyakorolt ​​a miniszterei felett, és minden olyan minisztert, aki szabálytalanságot követett el, szigorúan bántak. [40] Eltörölt néhány kellemetlen adót, például a házassági illetéket. [40] A bevételek növelése érdekében új területeket hozott művelés alá egyes területek erdőirtásának elrendelésével. [40] Ő is nagyszabású munkát végzett, hogy vizet szerezzen öntözéshez Vijayanagar környékén. [41] [42] A Vijayanagarba látogató külföldi utazók, például Paes, Nunez és Barbosa nagyra értékelték az adminisztráció hatékonyságát és az emberek jólétét uralkodása alatt. [40]

A birodalom adminisztrációját az Amuktamalyada -ban megjelölt vonalak mentén folytatták. Az volt a véleménye, hogy a királynak mindig a Dharma felé tekintve kell uralkodnia. A nép jóléte iránti aggodalmát bőven bizonyítja kiterjedt éves turnéja a birodalomban, amelynek során mindent személyesen tanulmányozott, és megpróbálta orvosolni a nép sérelmeit és megbüntetni a gonosz cselekvőket. Népének gazdasági fejlődésének előmozdításával kapcsolatban Krishnadevaraya azt mondja: "a királyság kiterjedése jelenti a vagyonszerzés eszközét. [43] Ezért még ha a földterület korlátozott is, feltárja a tartályokat és csatornákat, és növeli a szegények jólétét azáltal, hogy bérbe adják neki a földet alacsony ari és koru ellenében, hogy vagyonhoz és vallási érdemekhez jusson. " [43]

Krsna Déva Raya uralma sok nyelven termékeny irodalom kora volt, bár a kannada irodalom aranykoraként is ismert. Sok telugu, kannada, szanszkrit és tamil költő élvezte a császár pártfogását. Krisna Deva Raya császár sok nyelven folyékonyan beszélt. Marad a vita arról, hogy Kannadiga volt -e vagy telugu [44], vagy Tuluva származású. [45]

Mukku Timma költő nagy tábornokként dicsérte őt, és kijelentette: "Ó, Krisnaraya, ember-oroszlán. Elpusztítottad a törököket messziről, nagy neved erejével. Ó, az elefántkirály ura, csak attól, hogy láttalak az elefántok rémülten elmenekültek. [9]

Kannada irodalom

Ő pártfogolta a kannada költőket, Mallanaryát, akik írtak Veera-saivamruta, Bhava-chinta-ratna és Satyendra Chola-kathe, Chatu Vittal-anatha, aki írt Bhaga-vatha, Timmanna Kavi, aki ben írt gyászbeszédet királyáról Krishna Raya Bharata. [46] [47] Vyasatirtha, a nagy Dvaita szent Mysore -ból, aki a Madhwa rendhez tartozott Rajaguru. [48] Krishna Deva Rayana Dinachari in kannada egy nemrég felfedezett mű. [49] A rekord kiemeli a kortárs társadalmat Krishna Deva Raya idejében személyes naplójában. Az azonban egyelőre nem világos, hogy a feljegyzést maga a király írta -e.

Telugu irodalom

Krisna Deva Raya uralma a telugu irodalom aranykora. Nyolc telugu költőt tekintettek irodalmi gyűlésének nyolc pillérének, és Ashtadiggajas néven ismerték. Krishna Dev Raya maga írt egy epikus telugu verset Amuktamalyada.

Krishnadevaraya uralkodása alatt a telugu kultúra és irodalom virágzott és elérte virágkorát. A nagy császár maga is ünnepelt költő volt, aki Amuktamalyada -t komponált. Udvarában nyolc telugu költőt tekintettek az irodalmi gyűlés nyolc pillérének. A régi időkben azt hitték, hogy nyolc elefánt tartja a földet nyolc különböző irányban. Az Ashtadiggajas cím ezt a hitet ünnepli, és ezért a bíróságot Bhuvana Vijayamnak (a világ meghódítása) is nevezték. A Birodalom korszaka "Prabandha -korszak" néven ismert, az ez idő alatt készített prabandha -irodalom minősége miatt.

E nyolc költő közül Allasani Peddanát tartják a legnagyobbnak, és megkapja a címet Andhra Kavita Pitamaha (a telugu költészet atyja). Svarocisha Sambhava vagy Manucharita népszerű prabandha műve, és Krishnadevarayának szentelték. Nandi Thimmana írta a Parijathapaharanam című könyvet. Madayyagari Mallana írta Rajasekhara Charitramu. - írta Dhurjati Kalahasti Mahatyamu és Ayyalaraju Ramabhadrudu írta Sakalakatha Sangraha és Ramaabhyudayamu. Pingali Surana írta Raghava Pandaviyamu, Kalapurnodayam, Prabhavate Pradyamana. Raghavapandaveeyamu kettős mű, kettős jelentéssel beépítve a szövegbe, amely mind a Rámájana, mind a Mahábhárata leírását tartalmazza. A Kalapurnodayam (a művészet teljes virágzását jelenti) a telugu irodalom első eredeti költői regényeként kezelték. Battumurthy alias Ramarajabhushanudu írta Kavyalankarasangrahamu, Vasucharitra, Narasabhupaliyam és Harischandranalopakhyanamu. E művek közül az utolsó egy kettős mű, amely egyszerre meséli el Harishchandra király, Nala és Damayanti történetét. Tenali Ramakrishna írta először Udbhataradhya Charitramu, egy shaivita mű. Később azonban áttért a vaisnavizmusra, és vaisnava odaadó szövegeket írt Panduranga Mahatmyamu, és Ghatikachala Mahatmyamu. Tenali Rama ma is India egyik legnépszerűbb népi alakja, gyors eszű udvaronc, aki készen áll arra is, hogy lejátssza a mindenható császárt.

Más ismert költők voltak Sankusala Nrisimha Kavi, aki írt KavikarnaRasayana, Chintalapudi Ellaya, aki írt Radhamadhavavilasa és Vishnumayavilasa, Molla, egy költő írt egy változatot Ramayana- írta Kamsali Rudraya Nirankusopakhyana, és Addanki Gangadhara írta Basavapurana. Manumanchi Bhatta tudományos művet írt Hayalakshana Sastra.

Tamil irodalom

Krishna Deva Raya pártfogolta Haridasa tamil költőt, és a tamil irodalom hamarosan virágozni kezdett az évek múlásával. [50]

Szanszkrit irodalom

Szanszkrit nyelven Vyasatirtha írt Bhedo-jjivana, Tat-parya-chandrika, Nyaya-mrita (az Advaita filozófia ellen irányuló mű) és Tarka-tandava. Krishna Deva Raya maga is kiváló tudós írta Madalasa Charita, Satyavadu Parinaya és Rasamanjari és Jambavati Kalyana. [51] [52] [53]

Krishna Deva Raya tiszteletben tartotta a hinduizmus minden szektáját, és a Tirumala Venkateswara templomban pompázott, számos felbecsülhetetlen értékű tárgyat, a gyémántos koronáktól az aranykardokig. Ezért megtiszteltetés, hogy szobrait két feleségével együtt a templomkomplexumba telepítette. Ezek a szobrok még mindig láthatók a kijáratnál lévő templomnál. Közreműködött a Srisailam templomkomplexum részeinek építésében is.

Krisna Déva Rayát hivatalosan Tathacharya avatta be a Vaišnava Sampradaya -ba. Ő is az övé volt Rajguru.Mikor Krsnadevaraja lett az uralkodó, Tathacharya volt a guruja. Költőket és tudósokat pártfogolt kannada, telugu, tamil és szanszkrit nyelven.


Maryam Zamani identitása, hindu?

Olvastam néhány hírportálon, hogy Sujan Rai hindu történész a „Khulasat-ut-Tawarikh” című művében kijelentette, hogy a borostyán hercegnő Jahangir anyja, és a muszlim történészek elnyomták a nevét, mert hindu volt. Ez nem tűnik hitelesnek. Ebben az esetben a mogul történészeknek törölniük kellett volna a könyveikből Khusrau és Shah Jahan anyja kilétét, mivel ők hindu Rajput hercegnők voltak.

A közhiedelem szerint Hira Kunwari, Amber Raja Bharmal lánya volt Jahangir anyja, és Maryam Zamani címet kapta, bár maga Jahangir csak apja egyik feleségeként emlegeti.A mogul történészek egyike sem árulja el Maryam Zamani kilétét. Abul Fazl ezt mondja Akbar első hindu feleségéről: "Raja Bharmal a magatartása őszinteségéből a legcsodálatosabb módon intézkedett a házasságról, és szerencsés lányát hozta erre az állomásra, és a hárem asszonyai közé helyezte". Azt javaslom, hogy olvassa el ezt a bejegyzést, hogy többet megtudjon az Amber hercegnőről, Jodh Bai -ról és Maryam Zamani -ról. Jahangirnama elmondja, hogy Maryam Zamani 1623 -ban halt meg.

Rövid beszámoló Akbarról és a hinduizmusról: Tudjuk, hogy Akbar nem volt vallásos nagyképű. Sok Rajputot kinevezett az udvar magas pozícióiba. Fiatalkorától kezdve különösen kedvelte a hindukat. Később ő is lemondott az iszlámról. Akbar a Homot (a tűzimádás egy fajtáját) ünnepelte, a Harem hindu hercegnői iránti szeretetétől. Később elkezdte a nap imádatát, amelyet rakhi (csuklóján) és a hindu jel a homlokán viselt. Badauni ezt mondja Akbarról: "Akbar, ifjúkorától kezdve a hinduk társaságában volt, és így megtanulta egy tehénre tekinteni, ami véleményük szerint az egyik oka annak, hogy a világ még mindig létezik, mint valami szent dolog. A császárt a Harem számos hindu hercegnője befolyásolta, akik olyan nagy felemelkedést értek el felette, hogy marhahúst, fokhagymát, hagymát és szakáll viselését kényszerítették rá. Jizya. Hindu feleségei nagyban befolyásolták a marhahús, fokhagyma, hagyma fogyasztását és a szakáll viselését is. Számos hindu szokást és eretnekséget is bevezetett az udvarban, hogy kedvében járjon a hinduknak, és tartózkodott minden undorító dologtól. disznókat és kutyákat tartottak a Haremben, és a napi ellenőrzésük vallási gyakorlatnak számított. A hinduk, akik hisznek a megtestesülésekben, azt mondták, hogy a vadkan a tíz formához tartozik, amelyeket Isten valaha feltételezett. Néhány bölcs mondása férfiak hogy egy kutyának tíz erénye volt, és hogy az ember, ha rendelkezik valamelyikkel, szent, bizonyítékként is idézték. Az olyan nevek, mint Ahmad, Muḥammad és Musztafa, sértőek lettek számára, aki ezáltal a kinti hinduknak és a Harem belsejében lévő hercegnőknek akart tetszeni, míg egy idő után azok az udvaroncok, akiknek ilyen nevük volt, megváltoztatták őket és olyan neveket, mint Yar Muhammad és Muḥammad A kán Rahmatra változott. "Akbar számos szanszkrit művet, például Ramayana, Mahabharata, Atharva Veda és Harivamsa fordított le perzsa nyelvre.

Ilyen körülmények között hogyan építhet egy Rajput hercegnő mecsetet? [A Lahore -i mecsetet Maryam Zamani építette Jahangir uralkodása alatt, a Begum Shahi mecset néven]. Agrában egy sírra bukkantak, amely valószínűleg Maryam Zamani -ból való. Sajnos nincs felirat a síron.

Akbar politikája volt, hogy házassági szövetséget kössön hindu hercegnőkkel, és lehetővé tegye számukra, hogy vallásaikban tovább éljenek, annak érdekében, hogy megőrizzék hindu alattvalói bizalmát. Ahogy Frederic Fanthome mondja, mohamedán nevek adása ezeknek a hölgyeknek nem lenne összhangban az említett politikával, mert ez színt kölcsönözne a feltételezésnek, miszerint a mohamedán vallásnak szentelték őket. Ilyen körülmények között nem valószínű, hogy Akbar Maryam Zamani mohamedán nevet adta Raja Bharmal lányának.

Jahangir és a hinduizmus: Jahangir is soha nem tartott szakállat. A Jahangirnamában azt olvashatjuk, hogy Jahangir nagyszerű muzulmán címmel tisztelte néhány hindu feleségét: Beszél első feleségéről, Manbhawati Bai -ról, Raja Bhagwan Das lányáról.Khusrau születése után Shah Begum címet adtam neki". Említi még Karamsi -t, Keshav Das Rathore lányát és Rawal Bhim Singh, Jaisalmer lányát,"Abban az időben, amikor herceg voltam, feleségül vettem (Rawal Bhim Singh) lányát, és Malika-Jahan (a világ királynője) címmel hívtam.". Mani Bai -t, ismertebb nevén Jodh Bai -t, Khurram (Shah Jahan) anyját Jagat Gosaine -nek nevezi. Emlékeztetni kell arra, hogy a muszlim hölgyek is nagyszerű címeket kaptak. Ezek közül néhány: Hamida Banu Begum [Mariam Makani] , Mihr-un-nissa [Nur Mahal és Nur Jahan] és Arjumand Banu Begum [Mumtaz Mahal és talán Taj Mahal].

Az alábbiakban Akbarnama néhány sora meséli el a hindu hercegnők szépségét és származását:

"Ekkor őfelsége előtt azt képviselték, hogy Raja Bhagwan Dasnak, aki magas tisztséget töltött be, és aki magasztos származású és képességekkel rendelkezett, volt egy lánya, akinek tisztasága díszítette magas kitermelését, és szépséggel és kegyelmekkel volt felruházva, és ez volt a kívánság. családjából, hogy egyesüljön a herceggel"

"Raja Bhagwan Das lánya egy lányt szült Salim szultán herceg házában, és különféle örömök voltak"

"Az egyik esemény Khusrau szultán születése volt. a kedvező gyöngy Lahore városában, Salim szultán herceg hálószobájában mutatkozott be, Raja Bhagwan Das lányának tisztaságú méhéből."

"lánya született Lahore -ban Salim hercegnek Darija Malbhas lányától. Őfelsége a Daulat Nisa nevet adta neki"

"egy lánya született Salim hercegnek Kesho Rathore lányától. Őfelsége Bihar Banu -nak nevezte. Ugyanazon az éjszakán egy lánya született a hercegnek a Motaraja lányától. Őfelsége Begum Sultan nevet adta neki"

"a Motaraja lánya fiút szült Salim szultán herceg háremében Lahore -ban. Khurram szultán (később Shah Jahan) nevét kapta"

"Az egyik esemény Dániel szultán herceg házassága volt. Volt egy örömünnep, és a szerencsétlen orrcsúcsot Rai Mal, Rai Maldeo fia leánya egyesítette."

A krónikások ugyanígy utalnak Akbar, valamint fiainak, Muradnak és Danielnek a muszlim hercegnőkkel kötött házasságára. Nem jegyezték fel a hercegnők nevét, akár hindu, akár muszlim.

"Naqib Khan (az Akbar udvarának híres szanszkrit fordítója) azt állította, hogy Qazi Isa, a nagybátyja ajándékba adta a lányát őfelségének. és..látogatta Naqib Khan házát, és az ősi szertartások szerint fogadta azt a tisztaságos hölgyet"

"Kiváló események történtek Mankot ostroma során, amikor Mirza Abdullah Khan Mughal szerencsés csillagú lánya, aki származásáról híres volt, a házasság kötelékébe lépett a Kalifátus egyedülálló ékszerével"

"nagyjából ekkor lépett Szajk Kán Gakhar lánya a kalifátus (Szalim) ápolójának szolgálatába."

"E kedvező év elején lánya született Szalim szultán hercegnek. Said Khan lánya megkapta ezt a nagy áldást"

A legkevésbé sem valószínű, hogy Jahangir édesanyja nevét nem vették fel a mogul feljegyzésekbe, mert hindu volt. Emlékeztetni kell arra, hogy Akbar krónikásai nem is említik Akbar többi gyermekének anyját. Abul Fazl megemlíti Dániel édesanyja halálát, hogy 1596 -ban „meghalt a tisztaság családjának nagy asszonya, Dániel szultán herceg édesanyja”. Abul Fazl így rögzíti Mahi Begum, Akbar egyik lánya halálát.Az egyik esemény Mahi Begum lelki világba való távozása volt. A Kalifátus rózsakertjének nevelője Rawal Harraj, Jaisalmer uralkodójának (Nathi Bai) unokája volt.". Price Jahangirnama verziójában [fabrikált példány] elolvashatjuk Akbar gyermekeinek (Jahangir kivételével) és anyjuk listáját.

Kétségtelen, hogy a „titokzatos” Wali Nimat Begum, „Maryam Zamani”, Jahangir édesanyja, hatalmas hölgy volt a mogul udvarban, és az európai utazók szerint nagyon aktív volt a Vörös -tengeri kereskedelmi műveletekben. (1613 -ban a portugálok lefoglalták a Rahimi nevű Surat hajók közül a legnagyobbat, amely hozzá tartozott. Ez a tény önmagában megerősíti, hogy nem volt portugál nő, ahogy egyes szerzők állítják). Ismerte a perzsa nyelvet. Ő építette a Begum Shahi mecsetet Lahore -ban és egy Baolit Bayanában. Véleményem szerint muszlim hölgy volt.


1. Ki a Haryanka -dinasztia alapítója?

A. Ajatashatru
B. Harshvardhan
C. Bimbisara
D. Ghananand

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Kezdetben Rajagriha volt a főváros. Később Pataliputrába helyezték át, a mai Patna közelében Indiában. Ennek a dinasztiának az alapítója maga Bimbisara volt. A buddhista szöveg, a Mahavamsa szerint Bimbisarát édesapja kente fel királynak tizenöt éves korában.

2. Az olyan forradalmárok, mint Ashfaqullah Khan, Chandra Shekhar Azad, Ram Prasad Bismil, Roshan Singh és Rajendra Lahiri mind a következőkkel voltak kapcsolatban:

A. A Kakori -összeesküvés ügye (1925)
B. 1857 Lázadás
C. Chauri Chaura tok
D. A Jallianwala Bagh mészárlás

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: A Kakori Conspiracy (vagy Kakori vonatrablás vagy Kakori -ügy) vonatrablás volt, amely Kakori és Lucknow közelében, 1925. augusztus 9 -én történt a brit indiai kormány elleni indiai függetlenségi mozgalom idején. A rablást a Hindustan Republican Association (HRA) szervezte.

3. A Moplah -lázadás 1921 -ben Malabarban a Muszlim Parasztok Rabellionja volt:

A. Muszlim földbirtokosok
B. A brit kormányhatóság
C. A nem törzsi kívülállók
D. Hindu földbirtokosok

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Hindu földbirtokosok. A malabári lázadás (más néven Moplah lázadás és Māppila Lahaḷa malajálamban) 1921 -ben fegyveres felkelés volt a dél -indiai Malabar régióban a brit hatóságok ellen Mappilas által, és a 19. század folyamán ismétlődő Mappila lázadások csúcspontja volt. század eleje.

4. A Rowlatt -törvényt elfogadták:

A. 1905
B. 1913
C. 1919
D. 1925

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Az 1919 -es anarchikus és forradalmi bűncselekményekről szóló törvény, közismert nevén Rowlatt -törvény vagy fekete törvény, egy jogalkotási aktus, amelyet a császári törvényhozó tanács 1919 március 10 -én fogadott el Delhiben, határozatlan időre meghosszabbítva a megelőző határozatlan ideig tartó fogva tartás, bebörtönzés nélküli sürgősségi intézkedéseket. az első világháború idején indiai védekezésről szóló 1915. évi törvényben hozott bírósági és bírósági felülvizsgálat.

5. Mahatma Gandhi 1918 -ban elindította Kheda Satyagrah -t Gujraton, hogy támogassa az alábbiak ügyét:

A. Malomtulajdonosok
B. Földesurak
C. A parasztok
D. Kol lázadás

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Az 1918 -as Kheda Satyagraha, az indiai Gujarat Kheda kerületében, a brit Raj időszakában, egy Satyagraha mozgalom volt, amelyet Mohandas Gandhi szervezett. Nagy lázadás volt az indiai függetlenségi mozgalomban. Ez volt a harmadik Satyagraha mozgalom a Champaran Satyagraha és Ahmedabad malomsztrájk után. Gandhi ezt a mozgalmat a Kheda kerület parasztjainak támogatására szervezte. A hedaiak nem tudták fizetni a britek által kivetett magas adókat terméskiesés és pestisjárvány miatt.

6. A nagy mogulok közül ketten saját emlékeiket írták. Ők voltak
A. Babar és Humayun
B. Humayun és Jahangir
C. Babar és Jahangir
D. Jahangir és Shahjahan

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Babar és Jahangir ketten voltak a nagy mogulok, akik saját emlékeiket írták.

7. Mi volt a fő oka a katonák elégedetlenségének az 1857 -es lázadás előtt?
A. A vallási ügy
B. Az előléptetés és a fizetés kérdése
C. Politikai ok
D. Ezek egyike sem

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: Az előléptetés és a fizetés kérdése volt a katonák elégedetlenségének fő oka az 1857 -es lázadás előtt.

8. Lala Lajpat Rai -t más néven is ismerték:
A. Sher-e-Bengál
B. Sher-e-Maharastra
C. Sher-e-Kashmir
D. Sher-e-Punjab

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Lala Lajpat Rai 1865. január 28 -án született Pandzsábban, Dhudike -ban (ma Moga körzet). Népies nevén Punjab Kesari volt, azaz a pandzsábi oroszlán, más néven Sher-E-Punjab a pandzsábi nyelven a szabadságmozgalomhoz való hozzájárulásáért.

9. Melyik királyhoz tartozik az oroszlán főváros Sarnathban?
A. Chandragupta
B. Ashoka
C. Kanishka
D. Harshavardhan

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: Az Ashoka oroszlán fővárosa négy ázsiai oroszlán szobra, amelyek egymás mögött állnak, egy bonyolult alapon, amely más állatokat is tartalmaz. A grafikus ábrázolást 1950 -ben fogadták el India hivatalos emblémájaként. Eredetileg Ashoka császár, az Ashoka császár helyezte el az Ashoka oszlop tetején, Sarnath fontos buddhista helyén. Az oszlop, amelyet néha Aśoka -oszlopnak is neveznek, még mindig az eredeti helyén van, de az Oroszlán Főváros most a Sarnath Múzeumban található, az indiai Uttar Pradesh államban.

10. A fonó kerék (,) használata általánossá vált a
A. Kr. U. 9. század
B. Kr. U
C. Kr. U. 12. század
D. Kr. U. 14. század

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: A fonó kerék (Charkha) használata a 14. században vált általánossá.

11. A Banga Darshan - havi folyóirat - 1872 -ben indult Behrampurból:
A. Ishwar Chandra Vidyasagar
B. Umakant desai
C. Bankim Chandra Chattopadhyay
D. Ezek egyike sem

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: A Bangadarshan bengáli irodalmi folyóirat volt, amelyet Bankim Chandra Chattopadhyay alapított 1872 -ben, és 1901 -ben újraélesztették Rabindranath Tagore szerkesztésében. A folyóirat meghatározó hatással volt a bengáli identitás kialakulására és a nacionalizmus keletkezésére Bengáliában.

12. Ki mondta a brit kormányról ezeket a szavakat – „Nem tudja, milyen erős a kormány, ha a kongresszus kihívja a kormányt, a kormány öt perc múlva befejezi?
A. Jawahar Lal Nehru
B. Gopal Krisna Gokhale
C. Basant Kumar Biswas
D. Annie Besant

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: Gopal Krishna Gokhale a következőket mondta a brit kormányról: „Nem veszitek észre, milyen erős a kormány, ha a kongresszus kihívást intéz a kormányhoz, amelyet a kormány öt perc múlva befejez."

13. Sri Aurobindo Ghosh ebben az évben született:

A. 1872
B. 1982
C. 1884
D. 1892

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Aurobindo Ghose 1872. augusztus 15 -én született Indiában. Fiatalon Angliába küldték, hogy a St. Paul ’ -es iskolában tanuljon. Sri Aurobindo kiváló tanuló volt, és ösztöndíjat nyert klasszikusok olvasására a King ’s College Cambridge -ben.

14. A Passzív Ellenállás Tanát a Vande Mataram napilapban tették közzé:
A. 1907. április
B. 1906. április
C. 1905. április
D. 1904. április

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: A passzív ellenállás doktrínáját Sri Aurobindo Ghosh 1907 áprilisában tette közzé a Vande Mataram napilapban.

15. Gautama Buddha beszédeinek nyelve az volt
A. Bhojpuri
B. Magadhi
C. Pali
D. szanszkrit

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Gautam Buddha nyelvi beszédei Pali voltak.

16. Az 1820 -as években széles körű lázadások voltak a britek ellen. Az alábbiak közül melyik nem lázadt fel az 1820 -as években?
A. Santhals
B. Ahoms
C. Pagal Panthis
D. Ramosi

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Az 1820 -as években széles körben felkeltek a britek ellen. Santhals nem lázadt fel az 1820 -as években.

17. Melyik forradalmár mondta –, hogy „a szabadság az életünk célja, és a hindu vallás elvezet minket e cél eléréséhez?”
A. Vinoba Bhave
B. Narayan Guru
C. Dayanand Sarshwati
D. Aurobindo Ghosh

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Aurobindo Ghosh szerint – „a szabadság az életünk célja, és a hindu vallás elvezetett minket e cél eléréséhez”.

18. Ki volt az 1857 -es lázadás parancsnoka Rohilkhandben?
A. Ahmadullah
B. Begum Hazrat Mahal
C. Jung Bahadur Rana
D. Tatya Tope

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Ahmadullah Shah (1787 - 1858. június 5.) Faizabad Maulavi néven híres, az 1857 -es indiai lázadás vezetője. Maulavi Ahmadullah Shah a lázadás világítótornyaként volt ismert Awadh régióban.

19. Ki mondta, hogy „Curzon bengáli felosztása akaratlanul is kezdeményezett ilyen nagyságrendű eseményeket, amelyek sok évvel később visszatértek a kikötőbe a szabadság rakományával”?
A. Syed Hasan Imám
B. Dr. S. Gopal
C. M.
D. Bharat Kumar

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: Dr. S.Gopal azt mondta: „Curzon bengáli felosztása akaratlan kezdeményezést adott az ilyen nagyságrendű eseményekhez, amelyek sok évvel később visszatértek a kikötőbe a szabadság rakományával”.

20. A hindu Dharma Sangrakshini Sabha itt alakult:
A. 1872
B. 1883
C. 1886
D. 1893

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: 1893.

21. A Kelet -indiai Szövetséget a következőkben hozták létre:

A. 1866
B. 1857
C. 1836
D. 1885

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: A Kelet -indiai Szövetséget Dadabhai Naoroji alapította 1866 -ban, indiánokkal és nyugalmazott brit londoni tisztviselőkkel együttműködve. Ez felváltotta a London Indian Society -t, és platform volt az Indiával kapcsolatos ügyek és elképzelések megvitatására, valamint az indiánok képviseletére a kormány számára.

22. Ki hozta létre a hindu Dharma Sangrakshini Sabhát 1893 -ban:

A. Bal Gangadhar Tilak
B. Raja Ram Mohan Rai
C. Dyanand Sarshawati
D. Damodar és Balkrishana Chapekar

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Két testvér- Damodar és Balkrishna Chapekar megkezdte a forradalmi tevékenységek folyamatát Indiában. 1893 -ban megalakították a „Hindu Dharma Sangrakshini Sabha” -t, és elkezdték ünnepelni Shivaji és Ganesh Utsavs születésnapját.

23. A Bande Matram egy cikksorozat, amelyet 1907 -ben publikált:

A. Bal Gangadhar Tilak
B. Sri Aurobindo Ghosh
C. Domadar Chapekar
D. Balkrishana Chapekar

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: A Vande Matram egy cikksorozat, amelyet 1907 -ben publikált Sri Auronbindo Ghosh.

24. Ki nevezte Subhash Chandra Bose -t Desh Nayaknak?

A. Lala Lajpat Rai
B. Rabindranath Tagore
C. Mahatma Gandhi
D. Bal Gangadhar Tilak

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: Rabindranath Tagore Subhash Chandra Bose -t Desh Nayak -nak hívta.

25. Ki alapította Anushulin Samitit 1907 -ben Dakában?

A. Shambhuchand Mukherjee
B. Kali Mohan Das
C. Barindra Ghosh és Bhupendra Nath Dutt
D. Jogesh Chandra Dutt E. Pulin Behari Das

Válasz: E lehetőség
Magyarázat: Dhaka Anushilan Samiti az Anushilan Samiti egyik ága, amelyet 1905 novemberében alapítottak Dhaka városában. Kezdetben nyolcvan fős csoport, Pulin Behari Das vezetésével, futótűzként terjedt el Kelet -Bengál tartományban. Több mint 500 fiókot nyitottak, amelyeket egy “közeli és részletes szervezet és a Palin Dhaka -i központja kötött össze.A tartomány kisebb csoportjait felszívta, és hamarosan beárnyékolta a kalkuttai anyaszervezetet. Forrás: wikipedia.org

26. Kiket csodáltak viharos hinduként 1893 -ban a Chicagói Vallási Világparlamentben?

A. Swami Dyanand Sarshawati
B. Rabindra Nath Tagore
C. Gautam Budha
D. Swami Vivekanand

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Swami Vivekananda képviselte Indiát és a hinduizmust a World ’s Vallások Parlamentjében (1893). Ez volt az első világ vallásparlamentje, és 1893. szeptember 11-27 -én tartották.

27. Kik kapcsolódtak az 1875 -ben Kalkuttában (ma Kolkata) létrehozott indiai bajnoksághoz?

A. Sisir Kumar Ghosh és Arvindo Ghosh
B. Kali Mohan Das és Arvindo Ghosh
C. Sisir Kumar Ghosh és Sambhu Charan Mukherjee
D. Ezek egyike sem

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Sisir Kumar Ghosh és Sambhu Charan Mukherjee kapcsolatban álltak az 1875 -ben Kalkuttában létrehozott indiai bajnoksággal.

28. Az 1876. július 26 -án Bengáliában létrehozott indiai szövetség kiemelkedő vezetői:

A. Anand Mohan Bose és Surendranath Banerjee
B. Sisir Kumar Ghosh és Kali Mohan Das
C. Kali Mohan Das és Shambhuchand Mukherjee
D. Shambhuchand Mukherjee és Jogesh Chandra Dutt

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: A Reformszövetség frakciója 1876. július 26 -án létrehozott egy Bharat Sabhát olyan bengáli vezetőkkel, mint Surendranath Banerjee, Sivanath Sastri, Ananda Mohan Bose stb., És megtartotta első éves konferenciáját Kalkuttában. Kezdetben Sen alatt korona-párti volt.

29. Sarojini Naidut a kongresszus elnökévé választották:
A. Haripura 1938
B. Bombay 1934
C. Madras 1927. ülésszak
D. Kanpur ülésszak 1925

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: 1925 -ben Naidu vezette az indiai nemzeti kongresszus éves ülését Cawnpore -ban (ma Kanpur). 1929 -ben a dél -afrikai Kelet -afrikai Indiai Kongresszus elnöke. A brit kormány Kaisar-i-Hind medállal tüntette ki az indiai pestisjárvány idején végzett munkáját.

30. Ki alapította 1918 -ban az Ahmedabadi Textilipari Szövetséget?

A. Annie Besant
B. Bal Gangadhar Tilak
C. Mahatma Gandhi
D. Mohammad Ali Jinnah

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: 1918 -ban a nemzet apja, Mahatma Gandhi Anasuya Sarabhaival és Shankerlal Bankerrel megalapította az Ahmadabad textilipari szövetséget.

31. A harmadik személy, aki 1940 októberében bemutatkozott Mahatma Gandhi által indított egyéni Satyagrah -nak:

A. Brahma Datt
B. Acharya Vinoba Bhave
C. Jawahar Lal Nehru
D. Ezek egyike sem

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Az első kiválasztott Satyagrahi Acharya Vinoba Bhave volt, akit a börtönbe küldtek, amikor a háború ellen beszélt. A második Satyagrahi Jawahar Lal Nehru volt. A harmadik Brahma Datt volt, a Gandhi Ashram egyik foglya.

32. Ki nevezte az India kormányzati törvényt 1935 -ben a rabszolgasági chartának?

A. Mahatma Gandhi
B. Subhash Chandra Bose
C. Sardar Ballabh Bhai Patel
D. Pt. Jawaharlal Nehru

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Pt. Jawaharlal Nehru a rabszolgasági chartának nevezte az 1935 -ös India kormányzati törvényt.

33. Az Indiai Nemzeti Kongresszus elfogadta a Kilépés Indiából határozatot:

A. Wardha ülésszak 1942.
B. Bombay Session 1934
C. Tripuri ülés 1939
D. Ramgarh Session 1940

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: 1942. augusztus 8-án az All-India Congress Committee Bombay-i ülésén Mohandas Karamchand Gandhi elindította a ‘Quit India ’ mozgalmat. Másnap a brit kormány letartóztatta Gandhit, Nehrut és az Indiai Nemzeti Kongresszus sok más vezetőjét.

34. 1942 -ben Winston Churchill brit miniszterelnök ezt küldte:

A. Wavell Misszió Indiába
B. Cripps misszió Indiába
C. Mount Mission Indiába
D. Augusztus ajánlat

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: Winston Churchill miniszterelnök 1942. március 11 -én bejelentette, hogy Sir Stafford Cripps, a brit kabinet tagja március 22 -től április 11 -ig Indiába küldendő, hogy kidolgozza az India háborúban való részvételének és részleges átruházásának képletét. mindhárom, az indiai hindu és muzulmán párt, valamint a brit erők számára elfogadható hatalom. Tárgyalási megbízatása a „Nyilatkozattervezet” volt, egy dokumentum, amelyről a háborús kabinet megbeszélés után megállapodott, és lefektette a britek számára elfogadható középutat, beleértve a háború utáni önkormányzatot is.

35. Amikor Japán 1943. novemberében átadta az Andamán Nikobár -szigeteket Subhash Chandra Bose -nak, ezeket a szigeteket nevezte meg:

A. Shaheed -sziget, illetve Samaj -sziget
B. Samaj -sziget és Swaraj -sziget
C. Swaraj -sziget, illetve Shaheed -sziget
D. Shaheed -sziget, illetve Swaraj -sziget

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Amikor Japán 1943. novemberében átadta az Andamán Nicobar -szigeteket Subhash Chandra Bose -nak, ezeket a szigeteket Shaheed -szigetnek és Swaraj -szigetnek nevezte el.

36. Subhash Chandra Bose lett az indiai nemzeti hadsereg legfőbb parancsnoka:
A. 1932
B. 1935
C. 1943
D. 1945

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Subhash Chandra Bose 1943 -ban lett az indiai nemzeti hadsereg legfőbb parancsnoka. Netaji Subhash Chandra Bose 1897. január 23 -án született. Ő egy indiai nacionalista, aki az indiai nemzeti hadsereget alakítja a brit kormány elleni küzdelem érdekében.

37. A Wavell-tervet- amely lényegében az indiai önuralom iránti igényekkel és az alpolgármesteri tanács helyreállításával foglalkozott- Lord Wavell írta le:

A. 1935
B. 1942
C. 1945
D. 1943

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: A Wavell-terv- lényegében az indiai önszabályozási követelményekkel és az alpolgármesteri tanács helyreállításával foglalkozott- Lord Wavell 1945-ben terjesztette elő.

38. A kongresszus hivatalosan alkotmányozó gyűlésre vonatkozó követelését az indiai alkotmány megalkotására a brit kormány elvben elfogadta, az alábbiak szerint:

A. Cripps Misszió 1942
B. India kormánya 1935
C. Független India 1947
D. 1940. évi augusztusi ajánlat

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: 1940. augusztusi ajánlat. Roy, az indiai kommunista mozgalom úttörője és a radikális demokrácia híve. 1935 -ben az Indiai Nemzeti Kongresszus hivatalos követelésévé vált, C. Rajagopalachari 1939. november 15 -én a felnőtt franchise alapján alkotmányozó gyűlés iránti igényét hangoztatta, és a britek 1940 augusztusában elfogadták.

39. Lord Mountbatten előterjesztette azt a tervet, amely India felosztását és Pakisztán létrehozását javasolja:

A. 1947. május 3 -án
B. 1947. június 3 -án
C. 1947. július 3 -án
D. 1947. augusztus 3 -án

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: 1947. június 3 -án, közvetlenül Indiába való visszatérése után Lord mountbatten bejelentette tervét a „jelenlegi zsákutca” megoldására. A terv nyilvánosságra hozatala előtt Lord Mountbattan megszerezte a kongresszus és a szikh vezetők, valamint M. A. Jinnah úr beleegyezését.

40. Amikor 1942 -ben elfogadták az indiai kilépésről szóló határozatot, az indiai alpolgármester:

A. Lord Linlithgow
B. Lord Wavell
C. Lord Willingdon
D. Lord Mountbatten

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Lord Linlithgow 1936. április 18 -án lépett hivatalába, és 1943. október 1 -jén távozott.

41. A brit India melyik törvényével volt felhatalmazva a főkormányzó a rendelet kiadására?

A. Az indiai tanácsok 1861. évi törvénye
B. 1853. évi charta -törvény
C. India kormányának 1858. évi törvénye
D. Indiai Tanács 1892

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: 1861. indiai tanácsokról szóló törvény a Főkormányzói Hivatal betöltetlen állásáról.

42. 1915-16-ban a Home Rule League mozgalom indult:

A. Mohammad Ali Jinnah és G. S. Khaparde
B. G. S. Khaparde és Sir S. Subramania Iyer
C. Annie Besant és Bal Gangadhar Tilak
D. Sir S. Subramania Iyer és Mohammad Ali Jinnah

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Annie Besant 1916 szeptemberében kezdte meg a Home Rule League -et, Tilak pedig 1916. áprilisában. Tilak mozgása Maharashtra és Karnatakára korlátozódott. És Annie Besant mozgalom elterjedt India más részeire is.

43. 1932 -ben a Poona -paktumot aláírták:

A. Gandhiji és Jawahar Lal Nehru
B. Gandhiji és dr.
C. R. Ambedkar
D. Gandhiji és Md. Ali Jinnah

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: A Poona -paktum B. R. Ambedkar és Mahatma Gandhi közötti megállapodásra utal a brit indiai kormány törvényhozásában a depressziós osztályok választási helyeinek lefoglalásáról. 1932. szeptember 24 -én készült a Yerwada központi börtönben, Poonában, Indiában, és Mahatma Gandhi, BR Ambedkar és néhány más vezető írta alá, hogy véget vessen a böjtnek, amelyet Gandhi a börtönben vállalt, tiltakozásul a brit miniszterelnök döntése ellen. Ramsay MacDonald minisztert, hogy külön választókat adjon a depressziós osztályoknak a brit indiai tartományi törvényhozó gyűlések tagjainak megválasztására. Végül megállapodtak 148 választási helyről.

44. Az Indiai Dyarchiát a következők indították:

A. Az indiai zsinat 1861
B. Minto-Morley reformok 1909
C. Indiai Tanács 1992. évi törvénye
D. Montague-Chelmsford reformok 1919

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Az indiai kormány 1919-es törvényét Lord Chelmsford és Samuel Montagu ajánlásai alapján fogadták el, hogy fokozatosan vezessék be az önkormányzatokat Indiába. Ez a törvény 10 évet ölelt fel 1919 és 1929 között.

45. Melyik mozgalmat indította el Mahatma Gandhi 1930. március 12 -én?

A. Khilafat mozgalom
B. Együttműködési együttműködés
C. Polgári engedetlenségi mozgalom
D. Kilép az India Mozgalomból

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: 1930. március 12 -én Mohandas Gandhi indiai függetlenségi vezető dacos felvonulást indít a tengerhez, tiltakozva a brit sómonopólium ellen, amely a legmerészebb polgári engedetlensége volt az indiai brit uralom ellen.

46. ​​Ki vezette az indiai nemzeti kongresszus karachi ülését 1931 -ben?

A. Sarojani Naydu
B. Mahatma Gandhi
C. Subhash Chandra Bose
D. Sardar Vallabhbhai Patel.

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: A karachi ülést Sardar Patel vezette. A kongresszus állásfoglalást fogadott el az alapvető jogokról és gazdaságpolitikáról, amely a párt társadalmi, gazdasági és politikai programját képviselte. Később Karachi Resolution néven ismerték.

47. A kongresszusi nacionalista pártot a kongresszuson belüli erőteljes nyomásgyakorló csoportként hozták létre:

A. Madan Mohan Malviya és Bal Gangadhar Tilak
B. Madan Mohan Malviya és M.S. Aney
C. Annie Besant és Bal Gangadhar Tilak
D. Annie Bessant és Md. Ali Jinha

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: A kongresszusi nacionalista pártot azért hozták létre, hogy erőteljes nyomásgyakorló csoportként lépjenek fel a kongresszuson Madan Mohan Malviya és M.S. Aney.

48. Rani Gaidinliu lázadó vezető volt a britekkel szemben:

A. Manipur
B. Uttar Pardesh
C. Madhya Pradesh
D. Maharashtra

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Rani Gaidinliu (1915. január 26. - 1993. február 17.) Rongmei Naga szellemi és politikai vezető, aki lázadást vezetett a brit uralom ellen Indiában. A mozgalom később politikai mozgalommá alakult, amely ki akarta űzni a briteket Manipurból és a környező Naga területekről.

49. A kongresszus Jawaharlal Nehru vezetésével ideiglenes kabinetet alakított:

A. 1940. augusztus
B. 1943. augusztus
C. 1946. szeptember
D. 1942. szeptember

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: India ideiglenes kormánya 1946. szeptember 2 -án alakult meg az újonnan megválasztott alkotmányozó gyűlésből.

50. Az Indiai Függetlenségi Ligához kapcsolódó forradalmár:

A. Kiütés Behari Bose
B. Bhagat Singh
C. Rajguru
D. Ezek egyike sem

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Rash Behari Bose indiai forradalmár volt, aki az 1912-es Delhi-Lahore-i összeesküvés megtervezésével tervezte meg az akkori Lord Hardinge alkirály meggyilkolását, és részt vett az 1915-ös Ghadr-összeesküvésben.

51. Az indiai nemzeti kongresszus melyik ülésszakán került sor a kongresszus és a Muszlim Liga történelmi egyesületére?

A. Tripuri ülésszak 1939 -ben
B. Lahore ülés 1940 -ben
C. Meerut Session 1946 -ban
D. Lucknow ülés 1916 -ban

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Lucknow-paktum, (1916. december), a Bal Gangadhar Tilak Maratha vezetője által vezetett Indiai Nemzeti Kongresszus és a Muhammad Ali Jinnah vezette All-India Muszlim Liga megállapodása, amelyet a kongresszus december 29-i Lucknow ülésén fogadott el, és a liga által 1916. december 31 -én.

52. A Muzulmán Liga először külön hazát követelt az indiai muszlimoktól:

A. Lahore ülés 1940 -ben.
B. Lucknow ülés 1916 -ban
C. Meerut Session 1946
D. Tripuri ülésszak 1939 -ben

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: 1940 -ben ezen a napon jelentette be a Muzulmán Liga a Lahore -ban tartott éves ülésén a brit indiai muszlimok külön hazájának igényét. A Muszlim Liga több vezetője beszélt az állásfoglalásról, mielőtt március 24 -én jóváhagyták.

53. Az 1857 -es indiai szabadságharcot írta:

A. Lala Lajpat Rai
B. Jawahar Lal Neharu
C. Damodar Chapekar
D. Savarkar

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Az indiai szabadságharc egy indiai nacionalista történelem Vinayak Damodar Savarkar 1857 -es lázadásáról, amelyet először 1909 -ben tettek közzé.

54. Melyik forradalmárt ítélték halálra 1909. augusztus 17 -én?

A. Kiütések Bihari Bose
B. Bhagat Singh
C. Chandra Sekhar Ajad
D. Madanlal Dhingra

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Madanlal Dhingra azt állította, hogy ő hazafias cselekedetként és bosszúból meggyilkolta Curzon-Wyllie-t, amiért a brit kormány indiai embertelen emberöléseket végzett. Bűnösnek találták és halálra ítélték. 1909. augusztus 17 -én kivégezték a pentonville -i börtönben.

55. Az indiai kormány 1935. évi törvénye értelmében egy szövetséget hoztak létre, amely a következőkből áll:

A. Kormányzói tartományok
B. Fejedelmi államok
C. Kormányzói tartományok és fejedelmi államok
D. Ezek egyike sem

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Az indiai kormány 1935 -ös törvénye értelmében úgy döntöttek, hogy szövetséget hoznak létre a kormányzó tartományaiból és fejedelmi államaiból.

56. Ki nevezte az 1935. évi India kormányzati törvényt alaposan rothadtnak, alapvetően rossznak és teljesen elfogadhatatlannak?

A. Subhash Chandra Bose
B. Mohammad Ali Jinnah
C. Mahatma Gandhi
D. Balkrishana Chapekar

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: Mohammad Ali Jinnah úgy fogalmazott, hogy „teljesen rothadt, alapvetően rossz és teljesen elfogadhatatlan”. Jinnah álláspontja azon az érzésen alapult, hogy lényegesen növeli a hindu többséget a központban.

57. Ki alapította a Tattvabodhini sabha -t 1839 -ben?

A. Dayanand Sarswati
B. Maharishi Devendranath Tagore
C. Raja Ram Mohan Roy
D. Jogesh Chandra Dutt

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: 1839. október 6-án Debendranath Tagore létrehozta a Tattvaranjini Sabhát, amelyet röviddel ezután átneveztek Tattwabodhini (Igazságkeresők) Sabhára. Kezdetben a Tagore család közvetlen tagjaira korlátozódott, 2 év alatt több mint 500 tagot számlált.

58. A kiemelkedő bengáli regényíró és a nemzeti dal zeneszerzője, Vande Mataram, aki új tudatosságot ébresztett a 19. századi Bengáli Társaságban:

A. Rabindranath Tagore
B. Bankim Chandra Chattopadhyay
C. Sarat Chandra Chatterjee
D. A fentiek egyike sem

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: Bankim Chandra Chattopadhyay 1838. június 27 -én született a nyugat -bengáli Naihatiban, egy ortodox bengáli brahmin családban. Ő írta a ‘Vande Mataram ’ című nemzeti dalt, amely az Anandamath (1882) című regény része volt. Ez egy politikai regény, amely egy Sanyasi hadsereget ábrázol a brit katonákkal.

59. Vivekanand létrehozta a Ramakrishna missziót:

A. 1892 -ben
B. 1897 -ben
C. 1937 -ben
D. 1939 -ben

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: A Ramakrishna Missziót 1897 -ben hozta létre lelkes tanítványa, Swami Vivekananda azzal a kettős céllal, hogy a saját felszabadulásáért és a világ jólétéért dolgozzon.

60. A nemzeti felszabadulás érdekében Swami Dayananda hangsúlyozta:

A. Swabhasha és Swarajya
B. Swadharma
C. Swadeshi
D. A fentiek mindegyike

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: A nemzeti felszabadulás érdekében Swami Dayananda hangsúlyozta Swadeshit, Swadharmát, Swabhashát és Swarajyát.

61. Ki hozott ki egy „lojális indiai mohamedánok” címet viselő papírt?
A. Sir Sayyid Ahmad Khan.
B. Khan Abdul Ghafar Khan
C. Abbas Tyabji
D. Rafi Ahmed Kidwai

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Sir Sayyid Ahmad Khan előhívott egy „India lojális mohamedánjai” címet viselő papírt.

62. Az egyéni Satyagrah kezdete:

A. 1935. október 17.
B. 1939. október 17
C. 1940. október 17
D. 1942. október 17

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: 1940. október 17 -én, a Nemzet Atyja, Mahatma Gandhi Acharya Vinoba Bhave -t választotta első satyagrahi -ként (a satyagraha támogatója), aki személyes satyagraha -t (mozgalom, amely az igazsághoz való ragaszkodást jelentette), és Jawaharlal Nehru -t kezdte meg.

63. Az indiánok együttműködésének biztosítása érdekében a brit kormány a háborús nemzetközi helyzet romlása közepette Cripps missziót küldött Indiába:

A. 1940 -ben
B. 1942 -ben
C. 1945 -ben
D. 1946 -ban

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: A Cripps misszió 1942. március végén a brit kormány kísérlete volt arra, hogy teljes indiai együttműködést és támogatást biztosítson a második világháborúban tett erőfeszítéseikhez. A missziót Sir Stafford Cripps, vezető baloldali politikus és Winston Churchill miniszterelnöki háborús kabinet kormányminisztere vezette.

64. Az indiai kormányról szóló törvény rendelkezéseivel összhangban az 1935 -ös tartományi törvényhozási választásokat:
A. 1925. február
B. 1932. február
C. 1935. február
D. 1937. február

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Tartományi választásokat tartottak Brit-Indiában 1936-37 telén, az 1935. évi indiai kormánytörvény alapján. Választásokat tizenegy tartományban és Madrasban, Közép-tartományban, Biharban, Orissa-ban, Egyesült Tartományokban, Bombay elnökségében tartottak. Assam, NWFP, Bengál, Punjab és Sindh. A választások végeredményét 1937 februárjában hirdették ki.

65. Az első kerekasztal -konferenciát a következő napon tartották:
A. 1930. november 12
B. 1930. december 12.
C. 1937. november 12
D. 1930. október 12.

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Az első kerekasztal -konferenciát 1930 novembere és 1931 januárja között tartották. Hivatalosan 1930. november 12 -én avatták fel a londoni House of Lords -ban a brit király (V. György), és elnökölte Ramsay MacDonald akkori brit miniszterelnök.

66. Dr. B. R. Ambedkar bhiszkrit Hitkari Sabha -t (The Depressed Classes Institute) szervezett:
A. 1924
B. 1920
C. 1916
D. 1911

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Dr. B. R. Ambedkar 1924 -ben bhiszkrit Hitkari Sabha -t (The Depressed Classes Institute) szervezett.

67. Ki alapította Satya Shodhak Samaj -t 1873 -ban?

A. Shri Bharat Kumar
B. Purushottam Das Tandon
C. Bankim Chandra Chattopashyay
D. Jyotiba Phule

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: A Satyashodhak Samaj (Igazságkeresők ’ Társadalom) egy társadalmi reformtársadalom, amelyet Jyotirao Phule alapított Pune-ban, Indiában, 1873. szeptember 24-én.

68. A Gandhi-Irwin paktumot aláírták:
A. 1931. július 5
B. 1931. június 5
C. 1931. március 5.
D. 1931. január 5.

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: A Gandhi-Irwin paktum politikai megállapodás volt, amelyet Mahatma Gandhi és Lord Irwin, az akkori indiai alpolgármester 1931. március 5-én írt alá a második kerekasztal-konferencia előtt Londonban.

69. 1933 júliusában a kongresszus úgy határozott, hogy elindítja:
A. Egyéni polgári engedetlenség
B. Satyagrah
C. Bharat Chhoro Aandolan
D. Ezek egyike sem

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Gandhi 1931. december 28 -án érkezett Londonból, és ezen a napon a kongresszusi munkabizottság úgy döntött, hogy folytatja a polgári engedetlenségi mozgalmat. Egy héten belül, 1932. január 4 -én Gandhit letartóztatták. Hivatalosan a polgári engedetlenségi mozgalmat 1933 májusában felfüggesztették, és végül 1934 májusában visszavonták.

70. Az indiai nemzeti kongresszus első elnöke:

A. Sir Womesh Chunder Bonnerjee.
B. Annie Besant
C. Dadabhai Naoroji
D. George Yule

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Womesh Chunder Bonnerjee (1844. december 29. - 1906. július 21.) indiai ügyvéd és az Indiai Nemzeti Kongresszus első elnöke.

71. Ki közvetítette az indiánokhoz - “Én veled vagyok teljes szívemből, és a kultúra szempontjából egy vagyok közületek ”?

A. Annie Besant
B. Badruddin Tyabji
C. George Yule
D. Sir William Wedderburn

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Annie Besant közvetítette az indiánoknak - “Én veled vagyok teljes szívemből, és a kultúra szempontjából egy vagyok közületek. "

72. Ki mondta: „Minden csapás a testemre szöget bizonyít a Brit Birodalom koporsójában”?

A. Lala Lajpat Rai
B. Kunwar Singh
C. Bal Gangadhar Tilak
D. Chandra Sekhar Azaad

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Lala Lajpat Rai azt mondta: „Minden csapás a testemre szöget jelent a Brit Birodalom koporsójában”.

73. 1923 márciusában Chittranjan Das és Motilal Nehru megalakult:
A. A Gaddar -párt
B. Az előretörő blokk
C. A Swaraj -párt
D. Ezek egyike sem

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: A Swaraj Párt, mint a Kongresszus-Khilafat Swaraj Párt. Ez egy politikai párt volt, amely Indiában alakult meg 1923 januárjában, a Nemzeti Kongresszus 1922 decemberében megrendezett éves Gaya konferenciája után, amely a brit Raj-tól nagyobb önkormányzást és politikai szabadságot kívánt az indiai nép számára. A Swaraj koncepció ihlette. A hindi nyelven és India számos más nyelvén a swaraj "függetlenséget" és "önuralmat" jelent. A két legfontosabb vezető Chittaranjan Das volt, aki annak elnöke volt, és Motilal Nehru, aki titkára volt.

74. Az Együttműködési Mozgalom felfüggesztése után kiket neveztek a Kongresszusban pártváltóknak?
A. Motilal Nehru és Anne Besant
B. Anne Besant és Chittranjan Das
C. Motilal Nehru és Chittranjan Das
D. Ezek egyike sem

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: A Nem Együttműködés Mozgalom hirtelen visszavonulása miatt a kongresszusnak nincs más ilyen programja. A kongresszusban volt egy türelmetlen rész a vezetőkből, akik elvárásai az 1923 -as indiai választásokon beteljesültek, így belépnek a törvényhozásba és „változást” hoznak. Ezeket a választásokat az 1919 -es indiai kormány törvény rendelkezéseinek megfelelően kellett lebonyolítani.

75. Aurobindo Ghose, Barindra Kumar Ghose, B.P. Mitra, Abinash Bhattacharya és Bhupendranath Dutta kapcsolatban álltak a forradalmi szervezettel:

A. Anushilan Samiti (bengáli nyelven).
B. Satya Shodhak Samaj
C. Bengáli Társaság
D. Ezek egyike sem

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Aurobindo Ghose, Barindra Kumar Ghose, B.P. Mitra, Abinash Bhattacharya és Bhupendranath Dutta kapcsolatban álltak az Anushilan Samiti forradalmi szervezettel (Bengáliában).

76. Subhash Chandra Bose megalakította az Előre blokkot:
A. Az 1935 -ös év
B. Az 1939 -es év
C. Az 1937 -es év
D. Az 1942 -es év

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: Az All India Forward Block (AIFB) egy baloldali nacionalista politikai párt Indiában. 1939 -ben az Indiai Nemzeti Kongresszus frakciójaként alakult, Subhas Chandra Bose vezetésével. A párt India függetlensége után újra független politikai párttá alakult.

77. Az 1915 -ös Gadar Mozgalom fő központja:
A. Amerikai Egyesült Államok.
B. Japán
C. Ausztrália
D. Szingapúr

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: 1914 -ben Kasi Ram Joshi, a párt harijanai tagja, Amerikából visszatért Indiába. 1915. március 15 -én felakasztotta a gyarmati kormány. A Ghadar párt hűséges parancsnokságot rendelt Pandzsáb tartományban, de legjelentősebb aktivistái közül sokan Kanadába és az Egyesült Államokba száműzték őket.

78. Ki nevezte az 1857-es lázadást „Diákgazdász-középosztályi lázadásnak”?
A. Sumit Sarkar
B. Barun De
C. B A Saletore
D. Dr. Amba Prasad

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Dr. Amba Prasad az 1857-es lázadást „Diákgazdász-középosztályi lázadásnak” nevezte.

79. C. Y. Chintamani igazságszolgáltatás 1935. évi indiai kormánytörvénynek nevezte?
A. Lusta kacsa
B. Sánta kacsa
C. Lusta Szövetség
D. Sánta Szövetség

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: C. Y. Chintamani igazságszolgáltatás az 1935. évi indiai kormánytörvényt sánta szövetségnek nevezte.

80. Mahatma Gandhi szükségesnek tartotta az előfeltételeket ahhoz, hogy a satyagrahi teljesüljön:
A. Kövesse az igazságot és ápolja a félelemmentességet.
B. Szűziesség prefektusa
C. elfogadja a szegénységet
D. Mindezeket

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Mahatma Gandhi szükségesnek tartotta az előfeltételeket ahhoz, hogy a satyagrahi betöltse a tisztasági prefektust, elfogadja a szegénységet, követi az igazságot és ápolja a félelemmentességet.

81. A Kakori -összeesküvés a következőkben történt:
A. 1925
B. 1922
C. 1920
D. 1915

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: A Kakori Conspiracy (vagy Kakori vonatrablás vagy Kakori -ügy) vonatrablás volt, amely Kakori és Lucknow közelében, 1925. augusztus 9 -én történt a brit indiai kormány elleni indiai függetlenségi mozgalom idején. A rablást a Hindustan Republican Association (HRA) szervezte.

82. A Jallianwala Bagh mészárlás Amritsarban:
A. 1919. március 13
B. 1919. április 13
C. 1919. május 13
D. 1919. június 13

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: A Jallianwala Bagh -mészárlásra, más néven Amritsar -mészárlásra 1919. április 13 -án került sor, amikor a brit indiai hadsereg csapatai Reginald Dyer ezredes parancsnoksága alatt puskákkal lőttek egy pandzsábi tömegbe, akik Jallianwala Bagh -ban, Amritsarban gyűltek össze. , Punjab.

83. Kit tartott Mahatma Gandhi politikai gurujának?
A. Shri Bharat Kumar
B. Purushottam Das Tandon
C. Sir William Wedderburn
D. Gopal Krisna Gokhale

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Gopal Krishna Gokhale A CIE kiejtése (1866. május 9. - 1915. február 19.) indiai politikai vezető és társadalmi reformátor az indiai függetlenségi mozgalom idején.

84. A Khudai Khidmatgar szervezetét létrehozták:
A. Abdul Gaffar kán vezetésével.
B. Abul Kalam Azad vezetésével
C. M. vezetésével.
D. Syed Hasan Imám vezetésével

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Abdul Gaffar kán elindította a Khudai Khidmatgar mozgalmat (Isten szolgái). A Khudai Khidmatgar mozgalom erőszakmentes szabadságharc volt a Brit Birodalom ellen, az északnyugati határvidék pashtunjai vagy pathanai által, Abdul Ghaffar Khan kán vezetésével.

85. Bal Gangadhar Tilak itt vezette be a Swaraj is my born szlogent:
A. 1896
B. 1904
C. 1906
D. 1910

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Bal Gangadhar Tilak 1906-ban bevezette a Swaraj az én születésem szlogent A Bengáli felosztása, amely Lord Curzon stratégiája volt a nacionalista mozgalom gyengítésére, Tilak bátorította a Swadeshi mozgalmat és a bojkott mozgalmat.

86. Ki alapította Abhinav Bharatot?
A. V.
B.Savarkar
C. Arbindo Ghosh
D. Ezek egyike sem

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Abhinav Bharat nevét az Abhinav Bharat Society -ről kapta, amely Vinayak Damodar Savarkar által 1904 -ben alapított szervezet.

87. A „Yugantar” lap megjelenéséhez társult két név:
A. Barindra kumar Ghose és Arbindo Ghosh
B. Bhupendranath Dutta és Arbindo Ghosh
C. Barindra kumar Ghose és Bhupendranath Dutta
D. Sawarkar

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: A „Yugantar” lap kiadásához társított két név Barindra kumar Ghose és Bhupendranath Dutta.

88. Delhit hivatalosan a brit India jövőbeli fővárosává nyilvánították:
A. 1906
B. 1909
C. 1912
D. 1911

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: V. György király 1911 -ben koronázták meg Angliában. Durbárt tartottak Delhiben, hogy megünnepeljék ezt az alkalmat Indiában, és Delhit a birodalmi India fővárosává nyilvánították. A város alapkövét V. György, India császára tette le az 1911 -es Delhi Durbar idején.

89. A Gadar mozgalomhoz kapcsolódó év:
A. 1911
B. 1913
C. 1917
D. 1922

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: 1913 -ban Lala Hardayal alapította a Csendes -óceáni parti Hindustan Szövetséget, amelynek elnöke Sohan Singh Bhakna volt, és amelyet Ghadar Pártnak hívtak. Ennek a pártnak a tagjai az amerikai és kanadai bevándorló szikhek voltak. A Ghadar első száma San Franciscóból jelent meg 1913. november 1 -jén.

90. Viktória királynő 1876 -ban az India császárné címét vette át:
A. brit parlament
B. Indiai Sabha
C. Szingapúri parlament
D. Ezek egyike sem

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: A királyi címmel kapcsolatos törvényjavaslatot 1876 -ban terjesztették a Parlament elé. Viktória királynő személyesen nyitotta meg a Parlamentet, először Albert herceg halála óta, hogy bejelenthesse a királyi cím változását.

91. Ki mondta –: „Életünk és vallásunk haszontalan Swaraj elérése nélkül”?
A. Bal Gangadhar Tilak
B. Veer Kunwar
C. Lala Lajpat Rai
D. Bhagat Singh

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: 1906 -ban Bal Gangadhar Tilak két szlogent vezetett be: „Swaraj a születési jogom” és „Életünk és vallásunk haszontalan Swaraj elérése nélkül”.

92. A „The Punjabi and The pupil” újságokat a következők adták ki:
A. Bal Gangadhar Tilak
B. Lala Lajpat Rai
C. Bhagat Singh
D. Lala Hardyal

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: A „The Punjabi and The pupil” újságokat Lala Lajpat Rai adta ki.

93. A Kalkuttai Nemzeti Főiskola az alábbiak szerint jött létre:
A. 1906. szeptember 14
B. 1906. július 14
C. 1906. március 14
D. 1906. augusztus 14.

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: A Bengáli Nemzeti Főiskola 1906 augusztus 14 -én Sri Aurobindo első igazgatójaként indult.

94. 1906 -ban Dadabhai Naoroji határozatot fogadott el a swadeshi és a nemzeti oktatás kérdéseiről:
A. Az indiai nemzeti kongresszus kalkuttai ülése
B. Az indiai nemzeti kongresszus lucknowi ülése
C. Az indiai nemzeti kongresszus Meerut ülése
D. Az indiai nemzeti kongresszus Lahore -ülése

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Swadeshi állásfoglalását 1906 -ban fogadták el az indiai nemzeti kongresszus kalkuttai ülésszakán. Ezt az ülést Dada Bhai Naoroji vezette. 1906-ban azonban Kalkuttában tartott ülésszakon a Kongresszus négy határozatot hozott az önkormányzatiságról, a bojkottmozgalomról, a Swadeshi-ről és a nemzeti oktatásról.

95. Ki játszott fontos szerepet a Gadar Mozgalomban 1915 -ben?
A. Lala Hardayal
B. Lala Lajpat Rai
C. Bal Gangadhar Tilak
D. A fentiek egyike sem

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: A Ghadar Party eredeti neve Pacific Coast Hindustan Association volt. A Ghadar Párt alapító elnöke Sohan Singh Bhakna, Lala Hardayal pedig ennek a pártnak a társalapítója volt.

96. 1821 -ben Raja Ram Mohan Roy kezdte a Bengáli negyedévet:
A. Samvad Kaumudi
B. Bengáli reneszánsz
C. Bengáli Közlöny
D. A brahmonikus

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: 1821 -ben Raja Ram Mohan Roy kezdte a bengáli negyedéves Samvad Kaumudit.

97. Az 1857-es lázadás után az első ember, aki fegyveres lázadással meg akarta buktatni a brit rendszert, és Indiában önkormányzatot akart létrehozni:
A. Bhakt kán
B. Nana Sahib
C. Vasudeo Balwant Phadke
D. Jung Bhadur Rana

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Az 1857-es lázadás után az első ember, aki fegyveres lázadással meg akarta buktatni a brit rezsimet és Indiában önkormányzást akart létrehozni, Vasudeo Balwant Phadke volt.

98. Ki hozta létre Kelet -India Szövetséget Londonban 1866 -ban?
A. Subhash Chandra Bose
B. Dadabhai Naoroji
C. V. O. Chidambaram Pillai
D. Hemu Kalani

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: A Kelet -indiai Szövetséget Dadabhai Naoroji alapította 1866 -ban, indiánokkal és nyugalmazott brit londoni tisztviselőkkel együttműködve.

99. 1893 -ban Mahatma Gandhi egy kereskedő tárgyalása miatt Dél -Afrikába ment:
A. Hemu Kalani
B. Sachindra Bakshi
C. Manmath Nath Gupta
D. Abdulla Seth

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Hosszú volt az út Indiából Dél -Afrikába. Gandhi 1893. május vége felé érte el Natal kikötőjét. Az első dolog, amit észrevett, az volt, hogy az ottani indiánokkal kevés tisztelettel bántak. Durbanba való megérkezése után egy héten belül felkereste a bíróságot a dadai Abdulla Seth -szel, Abdulla & ampCo -val.

100. Melyik külföldi érkezett Indiába 1893. november 16 -án?

A. Khan Abdul Gaffar
B. W A Hume
C. Annie Besant
D. Ezek egyike sem

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Annie Besant 1893. november 16 -án érkezett Indiába.

101. Barindra Kumar Ghose és Bhupendranath Dutta kezdte:
A. Jugantar
B. Som Prakash
C. Vichar Lahiri
D. Sandhya

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Barindra Kumar Ghosh vagy Barindra Ghosh, vagy népiesen Barin Ghosh (1880. január 5. - 1959. április 18.) indiai forradalmár és újságíró. A Bengáli forradalmi öltözék, a Jugantar egyik alapító tagja volt. Barindra Ghosh Sri Aurobindo öccse volt.

102. Lord Curzon bejelentette Bengália felosztását:
A. 1911. október 16
B. 1896. október 16
C. 1907. október 16
D. 1905. október 16

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: A bengáli felosztás végrehajtásáról szóló döntést 1905. július 19 -én jelentette be az indiai alpolgármester, Curzon. A felosztásra 1905. október 16 -án került sor, és elválasztotta a nagyrészt muzulmán keleti területeket a nagyrészt hindu nyugati területektől.

103. Kinek a kijelentése ez: „Az indiánoknak már nem szabad megelégedniük a puszta hanyagsággal, és nem szabad könyörögniük az angoloknak sem engedményekért”?

A. V N Mandalik
B. Lala Lajpat Rai
C. Bipin Chandra Pal
D. Abdul Kalam Azad

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: Lala Lajpat Rai kijelentése a következő: „Az indiánoknak már nem szabad megelégedniük a puszta rendetlenséggel, és nem szabad könyörögniük az angoloknak sem engedményekért”.

104. Melyik indiai forradalmárt nevezték a britek „az indiai elbizonytalanodás atyjának és legnagyobb árulójának”?
A. Lala Lajpat Rai
B. Lala Hardyal
C. Bal Gangadhar Tilak
D. M G Ranade

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Bal Gangadhar Tilak (1856. július 23. - 1920. augusztus 1.), Keshav Gangadhar Tilak néven született, indiai nacionalista, tanár, ügyvéd és függetlenségi aktivista. Ő volt az indiai függetlenségi mozgalom első vezetője. A brit gyarmati hatóságok „az indiai zavargások atyjának” nevezték

105. Ki volt az „Abhinav Bharat” néven ismert társaság alapítója?
A. J K Hikki
B. B B Upadhyay
C. Vinayak Damodar Savarkar
D. A fentiek egyike sem

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Az Abhinav Bharat Society (Young India Society) egy titkos társaság, amelyet Vinayak Damodar Savarkar és testvére, Ganesh Damodar Savarkar alapítottak 1903 -ban.

106. Maulana qasim Nanautavi, Rashid Ahmad Gangohi, Sheikhul Hind Maulana- Mahmud-ul Hasan voltak a kiemelkedő személyiségek, akik képviselték magukat?
A. Deoband Mozgalom
B. Santhal Mozgalom
C. Indigó mozgalom
D. Ezek egyike sem

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Az 1857 -es indiai lázadás után Maulana Muhammad Qasim Nanautavi 1866. május 21 -én hozta létre a Darul Uloom Deoband tanulási központot. A Deobandi iszlám mozgalom a Darul Uloomban keletkezett.

107. Az indiai nemzeti mozgalom történetében a Santhal lázadás között zajlott:

A. 1845-47
B. 1849-50
C. 1855-56
D. 1866-67

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Santhal lázadása 1855-56. A szantáli lázadás 1857 előtti. Ez a szantáliak lázadása volt, 4 Murmu testvér, Sindhu, Kanhu, Chand és Bhairav ​​vezetésével, a modern Jharkhandban (akkor Bengáli elnökség) az elnyomó Zamindari rendszer ellen. Az eredetileg gerilla -hadviselés a Jharkhand dzsungelében.

108. Az éhínség, amely a brit uralom alatt közel 8 millió embert ölt meg, az 1660 -as Femine Commissioon jelentése szerint:
A. Kelet -India
B. Észak -India
C. Dél -India
D. Nyugat -India

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Az éhínség, amely a brit uralom alatt közel 8 millió embert ölt meg, az 1660 -as Femine Commissione jelentése szerint, Nyugat -Indiát sújtotta.

109. Ki nevezte az 1857 -es lázadást háborúnak a barbárság és a civilizáció között?
A. V A Smith
B. T. R. Holmes
C. J K Hikki
D. Sir Ahmed Khan

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: T. R. Holmes népszerűsítette azt a nézetet, hogy az 1857 -es lázadás konfliktus a civilizáció és a barbárság között, vagy harc a keleti és a nyugati civilizáció és kultúra között.

110. Ki a „Nagy lázadás” című könyv szerzője?

A. Robert Knight
B. T N Das
C. Ashok Mehta
D.K M Pannikar

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: A nagy lázadás szerzője Ashok Mehta. A nagy lázadás az a történet, amely 1857 -ben játszódott, amikor az indiai szabadságharcosok a függetlenségért harcoltak.

111. Ki mondta: „ez (az 1857 -es lázadás) a társadalmi vulkán kitörése volt, ahol sok elköltött erő talált szellőzést. A kitörés után az egész társadalmi domborzat megváltoztatta a hegeket, ha a lázadás mély és ragyogó marad? ”
A. J K Hikki
B. Ashok Mehta
C. K M Pannikar
D. A fentiek egyike sem

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: Ashok Mehta azt mondta: „ez (az 1857 -es lázadás) egy társadalmi vulkán kitörése volt, ahol sok elköltött erő talált szellőzést. A kitörés után az egész társadalmi domborzat megváltoztatta a hegeket, ha a lázadás mély és ragyogó maradt ”.

112. Sisir Kumar Ghosh, Shambhuchand Mukherhee, Kali Mohan Das és Jogesh Chandra Dutt a következők szerkesztői voltak:
A. Amrit Bazar Patrika
B. hindu
C. Szudharak
D. Yugantar

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Sisir Kumar Ghosh, Shambhuchand Mukherjee, Kali Mohan Das és Jogesh Chandra Dutt szerkesztői voltak - Amrit Bazar Patrika.

113. A brit törvények közül melyik rendelkezett az All India Federation létrehozásáról a központban?
A. Az indiai kormány 1935. évi törvénye.
B. Az indiai kormány 1919 -es törvénye.
C. Az indiai függetlenségi aktus 1947
D. A regisztrációs törvény 1908

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Az indiai kormány 1935. évi törvénye rendelkezett a Szövetségi Bíróság létrehozásáról a törvény értelmezésére és a szövetségi ügyekkel kapcsolatos viták elbírálására. Előírta, hogy a szövetségi bíróságok egy főbíróból és legfeljebb hat bíróból állnak.

114. A kabinet missziója a következő napon érkezett Delhibe:
A. 1946. augusztus 24
B. 1946. május 24
C. 1946. március 24
D. 1946. április 24

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Az 1946 -os kormányzati misszió Indiába érkezett, amelynek célja a hatalom brit kormánytól az indiai vezetéshez való átruházásának megvitatása volt azzal a céllal, hogy megőrizze India egységét és függetlenséget biztosítson. 1946. március 24 -én jött.

115. A brit kormány törvénytelennek nyilvánította az Indiai Kommunista Pártot:

A. 1924
B. 1934
C. 1930
D. 1939

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: A brit kormány nem támogatta az indiai kommunisták tevékenységét, és 1934. július 23 -án betiltotta a párt működését.

116. Melyik brit törvény alapján hozták meg azt a rendelkezést, hogy létrehozzák az Indiai Szövetséget, és engedményt adnak a kormányzó tartományainak és hercegi államainak?
A. India kormányának törvénye, 1918
B. India kormányának 1925. évi törvénye
C. India kormányának törvénye, 1930
D. India kormányának törvénye 1935

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Az indiai kormány 1935. évi törvénye előírja az „Indiai Szövetség” létrehozását, amely a brit Indiából és a “ hercegi államokból és#8221 -ből áll.

117. Mikor írták alá a Poona -paktumot Mahatma Gandhi és Dr. B. R. Ambedkar között?
A. 1920 -ban
B. 1925 -ben
C. 1928 -ban
D. 1932 -ben

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Dr. Babasaheb Ambedkar és Mahatma Gandhi között 84 évvel ezelőtt, 1932. szeptember 24 -én írtak alá megállapodást. A megállapodást Madan Mohan Malviya és Dr. BR Ambedkar, valamint néhány dalit vezető írta alá a Pune -i Yerwada központi börtönben, hogy felbontják. Mahathma Gandhi halálig böjtöl.

118. Atlee brit miniszterelnök bejelentette, hogy a britek az alsóházban kivonulnak Indiából
A. 1942. február 20
B. 1947. február 20
C. 1947. március 20
D. 1942. március 20

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: Clement Atlee, Nagy -Britannia miniszterelnöke 1947. február 20 -án az alsóházban kijelentette, hogy a britek kilépnek Indiából, miután legkésőbb 1948 júniusában átadják a hatalmat a felelős kezükbe.

119. Ki mondta: „India az indiánoknak való?”
A. Syed Hasan Imám
B. Mahatma Gandhi
C. Dr. S. Gopal
D. Dayanand Saraswati

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Swami Dayanand Saraswati azt a politikai szlogent adta, hogy India az indiánoké. Dayanand azt mondta: „A világ egy csatatér, ahol minden embernek meg kell valósítania üdvösségét helyes cselekedetekkel.

120. Ki mondta: ” Egy ország Egy Isten, Egy kaszt, egy Elme testvérek mindannyian Különbség nélkül, Kétség nélkül? ”
A. V.
B. Savarkar
C. Syed Hasan Imám
D. Lala Lajpat Rai

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: V. D. Savarkar azt mondta: ” Egy ország Egy Isten, Egy kaszt, egy Elme testvérek mindannyian Különbség nélkül, Kétség nélkül “.

121. Az Egyesült India Ház szervezi az Egységet az Amerikai Egyesült Államokban az indiánok között
A. 1906
B. 1908
C. 1910
D. 1917

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Az Egyesült India Ház 1910 -ben egységet szervez az indiánok között az Amerikai Egyesült Államokban.

122. Az indiai nép az emberek szerepét játszotta az emberek háborújában, a szlogen:
A. Az előretörő blokk
B. Indiai Nemzeti Kongresszus
C. Indiai Kommunista Párt
D. Ezek egyike sem

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Az Indiai Kommunista Párt 1925 -ben alakult. Pártjuk legfontosabb szlogenje az volt, hogy az indiai népet népi szerepet játsszák a nép háborújában.

123. Ki vonta ki 1907 -ben az első nemzeti zászlót a stuttgarti (Németország) nemzetközi szocialista konferencián?
A. Madame Bhikaji Cama
B. Subash Chandra Bose
C. Jawahar Lal Nehru
D. Sardar Patel

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Bhikaji Cama, más néven Madame Cama volt az első nő, aki sikeresen kibontotta a háromszínű indiai zászló első változatát. Továbbra is az egyik legjelentősebb női személyiség, aki részt vesz az indiai nacionalista mozgalomban. Nagyon jómódú parszi családban született Bombayben (ma Mumbai). Bhikaji ott kapta meg korai tanulmányait.

124. 1942 -ben ki kérte a briteket, hogy hagyják Indiát Isten kezében?
A. Jawahar Lal Nehru
B. Mohhamad Ali Jinnah
C. Sardar patel
D. Mahatma Gandhi

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: 1942 májusában Mahatma Gandhi felszólította Nagy -Britanniát, hogy „hagyja Indiát Istenre. Ha ez túl sok, hagyja anarchiába. ” 1942 júliusában a kongresszusi munkabizottság Wardhában ülésezett. Az állásfoglalás azt követelte: „Az indiai brit uralomnak azonnal véget kell vetni”.

125. Az egyéni Satyagrah-szimbolikus és erőszakmentes jellegű:
A. 1942. október 17
B. 1940. október 17
C. 1939. október 17
D. 1938. október 17

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: Az egyéni satyagraha mozgalom 1940. október 17 -én indult és decemberig folytatódott.

126. 1906 -ban Mahatma Gandhi elkezdte tiltakozni az indiánok diszkriminációja ellen S. Afrikában
A. Satyagraha Durbanban
B. Satyagraha Fokvárosban
C. Satyagraha Port Elizabethben
D. Satyagraha Johannesburgban

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Egy 1906. szeptember 11-i johannesburgi találkozó kezdte az ellenállási kampányt, amely végül satyagraha (azaz „igazság-erő”) néven vált ismertté, gyakorlóival satyagrahi.

127. Melyik szlogent adta a kongresszus, szemben a brit kormánnyal, aki 1939 -ben bevonta Indiát a második világháborúba, anélkül, hogy konzultált volna India népeivel?
A. Karo ya Maro
B. Nahi Karenge Nahi Ladenge
C. Na koi bhai na koi pai.
D. Ezek egyike sem

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: A Na koi bhai, na koi pai szlogent a kongresszus adta, szemben a brit kormánygal, amely 1939 -ben bevonta Indiát a második világháborúba, anélkül, hogy konzultált volna az indiai emberekkel.

128. Subhash Chandra Bose -t választották az indiai nemzeti kongresszus elnökének:
A. Ramgarh Session 1940
B. Bombay Session 1934
C. Tripuri -ülés 1939
D. Wardha ülésszak 1942

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Subhash Chandra Bose és a Kongresszus Tripuri ülése 1939. A brit kormány lelkes volt, hogy Bose érdeklődjön a tengelyhatalmak és a fejlődő Gandhi Bose viszály iránt. 1938 decemberében Bose találkozott a Német Náci Párt két képviselőjével.

129. Bal Gangadhar Tilak 1881 -ben két újság kiadásával kezdte az indiánok új ébredésére való törekvését.
A. A Maratha és Kesari
B. A Maratha és Samwad
C. A Samwad és Kesari
D. A Maratha és Kumudi

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: 1881 -ben az új ébredés iránti törekvését azzal indította el, hogy az indiánok két újságot, azaz a marathát (angol) és a kesarit (marathi) adtak ki.

130. Az 1937 -es választásokon az 1935 -ös indiai kormányról szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően kongresszusi minisztériumokat alakítottak:
A. Tizenegy állam
B. Kilenc állam
C. Öt állam
D. Tíz állam

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Tartományi választásokat tartottak Brit-Indiában 1936-37 telén, az 1935. évi indiai kormánytörvény alapján. Választásokat tizenegy tartományban és Madrasban, Közép-tartományban, Biharban, Orissa-ban, Egyesült Tartományokban, Bombay elnökségében tartottak. Assam, NWFP, Bengál, Punjab és Sindh.

131. Kit neveztek a britek az indiai elégedetlenség atyjának és a legnagyobb árulónak?
A. Bal Gangadhar Tilak
B. Lala Hardayal
C. Lala Lajpat Rai
D. Ezek egyike sem

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Bal Gangadhar Tilak (1856. július 23. - 1920. augusztus 1.), Keshav Gangadhar Tilak néven született, indiai nacionalista, tanár, ügyvéd és függetlenségi aktivista. Ő volt az indiai függetlenségi mozgalom első vezetője. A brit gyarmati hatóságok az indiai zavargások atyjának hívták. ” A “Lokmanya ” címet is elnyerték, ami azt jelenti, hogy “az emberek (mint vezetőjük) elfogadták ”.

132. Ki hozta létre 1893 -ban a hindu vallás akadályainak megszüntetésére szolgáló társaságot?
A. Dayanand Sarshawati
B. Raja Ram Mohan Rai
C. A Chapekar testvérek
D. Ezek egyike sem

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: „Chapekar Club” nevű egyesületet szerveztek fizikai és katonai kiképzésre, amelyet „a hindu vallás akadályainak elhárítására szolgáló társaságnak” is neveztek. Tevékenységük olyan formát öltött, hogy sötétben megtámadták a vezető társadalmi reformátorokat, kátrányt tettek a királynő szobrára a Bombay -i Esplanade közelében, és felgyújtották a vizsgálati pandált. Aktív tagjai lettek a Ganapati melas -nak, és gonoszul énekeltek dalokat, amelyek dicsérték Shivajit „merész tetteiért, és arra buzdította a közönséget, hogy kockáztassák életüket a csatatéren egy nemzeti háborúban, hogy a hindu vallást elpusztító ellenségek éltető erejét eresszék a földre”.

133. Raja Rammohan Roy alapította Brahma samajt
A. 1838. augusztus 20.
B. 1828. augusztus 20.
C. 1848. augusztus 20.
D. 1858. augusztus 20.

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: Ram Mohan Roy és Brahmo Samaj első ülését Kolkata városában tartják. 1828. augusztus 20 -án tartották Raja Ram Mohan Roy ’s Brahmo Samaj első ülését Kolkatában. Raja Ram Mohan Roy népszerű társadalmi és oktatási reformer volt Indiában, aki megnyitotta az utat az előrehaladáshoz Indiában a brit uralom alatt.

134. Gandhiji elindította az Együttműködés Megtagadás mozgalmat:
A. Az 1910 -es év
B. Az 1915 -ös év
C. Az 1917 -es év
D. Az 1920. év

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Az együttműködés nélküli mozgalmat 1920. augusztus 1-jén indították el, és 1922 februárjában visszavonták a Chauri Chaura incidens után.

135. Swami Sahajanand Saraswati volt az első elnöke
A. Egész India Hindu Mahasabha
B. Egész India Unity Mahasabha
C. Egész India Kisan Mahasabha
D. Ezek egyike sem

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Az egész India Kisan Sabha (AIKS) az Indiai Kommunista Párt paraszti vagy gazdálkodói szárnya. A Kisan Sabha mozgalom Biharban indult Swami Sahajanand Saraswati vezetésével, aki 1929 -ben megalakította a Bihari Kisan Sabha tartományt (BPKS), hogy mozgósítsa a paraszti sérelmeket a megszállási jogaik elleni zamindari támadások ellen. Fokozatosan a paraszti mozgalom felerősödött és elterjedt India többi részén. Mindezek a radikális fejlemények a paraszti fronton az All India Kisan Sabha (AIKS) megalakulásával tetőztek az indiai nemzeti kongresszus lucknowi ülésén 1936 áprilisában, amelynek első elnökévé Swami Sahajanand Saraswati -t választották.

136. Hol kezdődött a kilépő India Mozgalom?

A. Kalkutta
B. Mysore
C. Bombay
D. Pune

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: 1942. augusztus 8-án az All-India Congress Committee Bombay-i ülésén Mohandas Karamchand Gandhi elindította a ‘Quit India ’ mozgalmat. Másnap a brit kormány letartóztatta Gandhit, Nehrut és az Indiai Nemzeti Kongresszus sok más vezetőjét.

137. Az Abhinav Bharatot 1904 -ben szervezték:
A. Hindu Mahashabha
B. Forradalmi aktivisták titkos társasága
C. Egész India Kisan Mahasabha
D. Ezek egyike sem

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: Abhinav Bharat nevét az Abhinav Bharat Society -ről kapta, amelyet Vinayak Damodar Savarkar alapított 1904 -ben. Az eredeti szervezet hitt a fegyveres forradalomban, és felelős volt az uralkodó brit kormány egyes tisztjeinek meggyilkolásáért, mielőtt 1952 -ben feloszlatták őket.

138. A fő muszlim szervezetek, amelyek ellenezték India felosztását, voltak
A. A Jamiat-Ulema-hind
B. Khudai Khidmatgar
C. Majlis-e-Ahrar –Hind
D. Mindezeket

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: A fő muszlim szervezetek, amelyek ellenezték India felosztását, a Jamiat-Ulema-hind, a Khudai Khidmatgar és a Majlis-e-Ahrar –Hind voltak.

139. Kit választott ki Mahatma Gandhi első satyagrahi -nak, aki 1940 -ben elkezdte az egyéni satyagraha -t?
A. Vinoba Bhave
B. Jawahar Lal Nehru
C. Brahma Datt
D. Annie Besant

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: A kongresszus ismét zavart állapotban volt az augusztusi ajánlat után. A radikálisok és a baloldaliak tömeges polgári engedetlenségi mozgalmat akartak elindítani, de itt Gandhi ragaszkodott az egyéni Satyagraha -hoz. Az első kiválasztott Satyagrahi Acharya Vinoba Bhave volt, akit a börtönbe küldtek, amikor a háború ellen beszélt.

140. Ki volt a Lord Hardinge elleni bombatámadás ötletgazdája Delhi chandani chowkjában 1912 -ben?
A. Amir Chand
B. Avadh Behari
C. Rasbihari Bose
D. Basant Kumar Biswas

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: 1912. december 23 -án a ropogós reggelre Delhit feldíszítették, hogy köszönthessék az akkori Lord Hardinge helytartót, amikor a főváros Kalkuttából Delhibe átszáll. Egy épületben Chandni Chowkban egy aprócska asszonyt lehetett látni a tömeggel, aki az alkirályt látta, majd bomba robbant. Basant Biswas, egy 16 éves fiatal fiú, nőnek öltözött, és durva bombát dobott az alkirályt szállító elefántra. Hardinge sérülésekkel megúszta. Rash Behari volt az ötletgazda a támadás mögött, és segített a bomba előállításában. A robbanás után Bose visszatért kormányzati munkájához az Erdészeti Kutatóintézetbe, és néhány hónappal később tiszteletbeli fogadást is szervezett Hardinge számára.

141. A bengáli partíciót 1911 -ben visszavonták a helytartóság alatt
A. Lord Hardinge
B. Lord Minto
C. Lord Chelmsford
D. Lord Reading

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Lord Hardinge-re, az indiai alpolgármesterre (1910–1916) emlékeznek a bengáli felosztás 1911-es megsemmisítése miatt.

142. A Kilépés Indiából mozgalom ekkor kezdődött:
A. 1940. augusztus 9
B. 1941. augusztus 9
C. 1942. augusztus 8.
D. 1944. augusztus 9

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: A Quit India Mozgalom vagy az augusztusi mozgalom olyan mozgalom volt, amelyet az egész Indiai Kongresszusi Bizottság Bombay-ülésén indított Gandhiji 1942. augusztus 8-án, a második világháború idején, és követelte a brit Indiai Uralom megszüntetését.

143. Milyen dokumentum alapján ítélték oda a muszlimoknak a külön választópolgárokat?
A. Az 1813 -as charta -törvény
B. Az állandó telep
C. Mahalwari rendszerreformok
D. Morley Minto reformok

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: A reformok fontos bevezetője volt a külön választók, ahol a muszlimok számára fenntartották a helyeket, és amelyekben csak a muszlimokat kérdezik meg. Az a következtetés, hogy a muszlimokat és érdekeiket csak muszlimok védhetik, befolyásolná az indiai politikát a következő évtizedekben. A Muzulmán Ligát 1906 -ban egy elit alapította, amelynek célja a muszlim érdekek előmozdítása, a hindu muszlimok feletti uralom megakadályozása a parlamentáris rendszer révén, valamint a muzulmán perspektíva előmozdítása az 1907 októberét követő alkotmányos reformokkal kapcsolatos tanácskozások során.

144. Az 1916 -os Lucknow -paktum között volt:
A. Indiai Muszlim Liga és Mahatma Gandhi
B. Indiai Muszlim Liga és Indiai Nemzeti Kongresszus
C. Indiai Nemzeti Kongresszus és Lord Hardinge
D. Lord Hardinge és Mahatma Gandhi

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: A Lucknow -i paktum egy megállapodás, amelyet az Indiai Nemzeti Kongresszus és a Muszlim Liga kötött a felek 1916. decemberében Lucknowban tartott közös ülésén. A paktum révén a két fél megállapodtak abban, hogy lehetővé teszik a túlzott képviseletet a vallási kisebbségek előtt. tartományi törvényhozások.

145. Melyik kormányzó kormányzása alatt született meg a teljes függetlenségről szóló határozat?
A. Lord Irwin
B. Lord Minto
C. Lord Chelmsford
D. Lord Reading

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Az 1929 -es Lahore -ülésen , a kongresszus Poorna Swarajya határozatot hozott a teljes függetlenségért. Ez idő alatt Lord Irwin főkormányzó volt.

146. A Wahabi Mozgalom fő központja a szabadságmozgalom idején az volt
A. Lucknow
B. Mysore
C. Patna
D. Delhi

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Ez a mozgalom, amelynek középpontjában Patna állt, egy iszlám újjászülető mozgalom volt, amelynek célja az volt, hogy elítéljen minden változást az eredeti iszlámban, és térjen vissza valódi szelleméhez. A mozgalmat Syed Ahmed Barelvi vezette.

147. Swami Dayanand létrehozta Arya Samaj főhadiszállását:
A. Kalkutta
B. Lahore
C. Mumbai
D. Chennai

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: Az első Arya Samaj egységet hivatalosan Bombayban hozta létre 1875 -ben, majd később a Samaj parancsnokságát Lahore -ban hozták létre.

148. 1912 -ben Mohammad Ali elkezdte a lapot
A. Az őshonos vélemény
B. Az új India
C. Al-Balagh
D. Az elvtárs

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Az elvtárs heti angol nyelvű újság volt, amelyet Maulana Mohammad Ali adott ki és szerkesztett 1911 és 1914 között.

149. Az indiai nemzeti kongresszus úgy határozott, hogy egyéni polgári engedetlenséget indít a tömeges polgári engedetlenség helyett:
A. 1942
B. 1935
C. 1933
D. 1928

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Az indiai nemzeti kongresszus úgy határozott, hogy 1933 júliusában egyéni polgári engedetlenséget indít a tömeges polgári engedetlenség helyett.

150. Melyik törvény rendelkezett az egész Indiából származó szövetség létrehozásáról a központban, amely a brit India tartományaiból és a fejedelmi államokból áll?
A.Az indiai kormány törvénye 1935
B. India kormányának törvénye, 1918
C. Az indiai kormány 1925. évi törvénye
D. India kormányának törvénye 1930

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Az indiai kormány 1935. évi törvénye. Ez a törvény véget vetett az 1919 -es indiai kormány által bevezetett dyarchia -rendszernek, és rendelkezett egy indiai szövetség létrehozásáról, amely a brit indiai tartományokból és a hercegi államok egy részéből vagy egészéből áll. A szövetség azonban soha nem jött létre, mivel a szükséges számú fejedelmi állam nem csatlakozott hozzá.

151. Mikor ment Mahatma Gandhi először gyorsan halálra?
A. 1921
B. 1917
C. 1918
D. 1915

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: 1918 -ban Gandhiji harcolt az ahmedabadi textilgyári munkások jogaiért. Itt mutatta be először a választottbírósági eljárást és a#8211 böjtöt.

152. Mit nevezünk indiai nyelven a nyugati oktatási rendszer magna cartájának?
A. Károly fa -főtitkár kiküldése 1854
B. Slavery Bill for Education
C. Az oktatás csodája
D. Ezek egyike sem

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: A Wood ’s Dispatch / Dispatch az indiai oktatás Magna Carta (Magna Charta) néven ismert. A Wood ’s Dispatch 1854-es törvény volt, amelyet a brit uralkodók hajtottak végre a függetlenség előtti India idején. A küldeményt Sir Charles Wood mutatta be a British East India Company igazgatóinak.

153. Ki vezette az 1857 -es lázadást Lucknowban?
A. Bahadur Shah Jafar
B. Jung Bahadur Rana
C. Begum Hazrat Mahal
D. Tatya Tope

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Az indiai lázadás idején, 1857 és 1858 között a Begum Hazrat Mahal ’s támogatói csoportja, Raja Jailal Singh vezetésével, később fellázadt a brit erők ellen, átvették Lucknow irányítását, és kijelentette fiát, Birjis Qadrát, mint Oudh uralkodója (Wali).

154. Ki mondta, hogy „egy vallás, egy kaszt és egy Isten az emberiség számára?”
A. Dayanand Sarshwati
B. Swami Sachidanand Sarshwati
C. Swami Ramanand Sarshwati
D. Narayan Guru

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Sri Narayana Guru az „Egy kaszt, egy vallás, egy Isten” tantételét hirdette. .

155. Milyen alapon történt a kongresszus második felosztása 1918 -ban?
A. India alapító okirata
B. Montague Chelmsford Nyilatkozat
C. Morley Minto reformok
D. Ezek egyike sem

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: A Kongresszus rendkívüli ülésszakán (1918. augusztus) kritizálta az augusztusi nyilatkozatot, mint „csalódást okozó és nem kielégítő”, és fontos módosításokat javasolt. A mérsékeltek Surendra Nath Banerjee vezetésével külön konferencián (1918. november) támogatták a nyilatkozatot.

156. Melyik forradalmár írt könyveket a Swadeshi színe és a forradalmi élet?
A. Bhagat Singh
B. Sukhdev
C. Pandit Ram Prasad Bismil
D. Raj Guru

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Pandit Ram Prasad Bismil könyveket írt a Swadeshi színe és a forradalmi élet c.

157. Mely forradalmárral volt kapcsolatban a pandzsáb Navjivan Bharat Sabha 1926 -os alapítása?
A. Kiütés Behari Bose
B. Amir Chand
C. Basant Kumar Biswas
D. Bhagat Singh

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Bhagat Singh alapította 1926 márciusában, és a Hindusztáni Köztársasági Szövetség nyilvánosabb arca volt. Az NBS a hindu, muzulmán és szikh közösségek tagjaiból állt, és előadásokat, nyilvános találkozókat és tiltakozásokat szervezett.

158. A britek zaklatását és elnyomását bemutató Neel Darpan című regényt írta:
A. M M Malviya
B. Bipin Chandra Pal
C. Tara Shankar Bandhopadhyay
D. Sisir Kumar Ghosh

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: A „Neel Darpan” című regényt, amely az indigó gazdák britek zaklatását és elnyomását ábrázolja, Tara Shankar Bandhopadhyay írta.

159. Ki vezette a lázadást 1857 -ben Biharban és győzte le a brit hadsereget Aara közelében?
A. Bahadur Shah Jafar
B. Kunwar Singh
C. Tatya Tope
D. Mangal Pandey

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: Kunwar Singh vezette az 1857 -es indiai lázadást Biharban. Közel nyolcvan éves volt, és egészségi állapota gyengült, amikor fegyvert fogtak. Jó harcot folytatott, és közel egy évig harcolta a brit erőket, és legyőzhetetlen maradt a végéig. A gerillaharc művészetének szakértője volt.

160. Ki írta a híres tézist „Dél -India 1857 -ben: függetlenségi háború”:
A. J K Hikki
B. K M Pannikar
C. M G Ranade
D. Savarkar

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Az indiai szabadságharc egy indiai nacionalista történelem Vinayak Damodar Savarkar 1857 -es lázadásáról, amelyet először 1909 -ben tettek közzé.

161. Ki írt az 1857-es lázadásról- „ez egy társadalmi vulkán kitörése volt”, ahol sok elköltött erő talált szellőzést. A szellőztetés után az egész társadalmi domborzat megváltozott. A lázadás hegei mélyek és fényesek maradtak? ”
A. Brahma Datt
B. V.
C. Savarkar
D. Ashok Mehta

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Ashok Mehta írt az 1857-es lázadásról- „ez egy társadalmi vulkán kitörése volt”, ahol sok elköltött erő találta ki a levegőt. A szellőztetés után az egész társadalmi domborzat megváltozott. A lázadás hegei mélyek és fényesek maradtak ”.

162. Melyik törvény tekinthető a modern India képviseleti rendszerének kezdetének?
A. Az indiai tanácsok 1861
B. India kormányának törvénye, 1918
C. Az indiai kormány 1925. évi törvénye
D. India kormányának törvénye 1935

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Az 1861. évi indiai tanácsok törvénye tekinthető a modern India képviseleti rendszerének kezdetének.

163. Melyik törvény alapján hozhatta a brit parlament Viktória királynő az „indiai császárné” címet, hogy hangsúlyozza a brit szuverenitást az egész indiai brit tartomány és az indiai államok felett?
A. A királyi címekről szóló 1866. évi törvény
B. A királyi címekről szóló 1870. évi törvény
C. The Royal Titles Act 1876
D. A királyi címekről szóló 1886. évi törvény

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Az 1876 -os királyi titulusokról szóló törvény (39 & amp. 40 Vict., C. 10) az Egyesült Királyság parlamentjének törvénye volt, amely hivatalosan elismerte Viktória királynőt “ India császárnője. ”

164. A népies sajtó törvényét, mint biztonsági szelepet a népies újságok ellen, Lord Lytton továbbította
A. 1878. április 14.
B. 1878. március 14.
C. 1876. március 14.
D. 1870. március 14.

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: A törvényt Lord Lytton, az akkori indiai alpolgármester javasolta, és a helytartótanács egyhangúlag elfogadta 1878. március 14 -én.

165. Ki nevezte először az 1857 -es lázadást a nemzeti függetlenségért szervezett háborúnak?
A. Ashok Mehta
B. Dr. S Gopal
C. Syed Hasan Imám
D. Savarkar

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: V. D. Savarkar volt az első, aki az 1857 -es lázadást a nemzeti függetlenségért szervezett háborúnak nevezte.

166. Az első kerekasztal -konferenciát a következő napon tartották:
A. 1930. december 12
B. 1930. augusztus 12.
C. 1930. április 12
D. 1930. november 12.

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Az első kerekasztal -konferencia volt az első a három ilyen konferencia között, amelyeket 1930 és 1932 között a brit kormány szervezett az indiai alkotmányos reformok érdekében. Ezeket a konferenciákat a Simon Bizottság 1930 -as jelentése szerint tartották. Az első kerekasztal -konferenciát 1930 novembere és 1931 januárja között tartották. Ezt hivatalosan 1930. november 12 -én avatták fel a londoni House of Lords -ban a brit király (V. György), és elnökölte Ramsay MacDonald akkori brit miniszterelnök.

167. aláírták a Gandhi-Irvin paktumot, amelynek értelmében Mahatma Gandhi beleegyezett a polgári engedetlenségi mozgalom felfüggesztésébe.
A. 1931. március 5
B. 1931. április 8
C. 1931. május 8.
D. 1931. augusztus 8.

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Gandhi-Irwin paktum, 1931. március 5-én aláírt megállapodás Mohandas K. Gandhi, az indiai nacionalista mozgalom vezetője és Lord Irwin (később Lord Halifax), India alkirálya (1926–31) között.

168. Az érinthetetlenek erkölcsi és anyagi helyzetének emelése céljából Dr. B.R. Az Ambedkar szervezte:
A. A Harijan Hitkari sabha
B. A bahishkrit hitkari sabha
C. A Harijan Uthan sabha
D. A bahishkrit Utthan sabha

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: Az érinthetetlenek erkölcsi és anyagi helyzetének emelése céljából Dr. B.R. Ambedkar 1924 júliusában megszervezte a Bahishkrit Hitkari sabha -t.

169. Melyik jelentés képezte az 1935. évi indiai kormány törvény elfogadásának alapját?

A. Olvasás ’s jelentés
B. Montague Chelmsford Nyilatkozat
C. Morley Minto reformok
D. Simon Bizottság jelentése

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Az India kormányának 1935. évi törvénye négy kulcsfontosságú forrásból származó anyagot vezetett le, pl. A Simon Bizottság jelentése, a harmadik kerekasztal -konferencia megbeszélései, az 1933 -as fehér könyv és a vegyes bizottságok jelentései.

170. A Motilal Nehru vezette bizottság összeállította, hogy készítsen kék nyomtatványt India jövőbeli alkotmányához
A. Nehru -jelentés
B. Alkotmányjelentés
C. India kormányának jelentése
D. Ezek egyike sem

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Az 1928. augusztus 28–30-i Nehru-jelentés memorandum volt, amely felvázolta India új, uralkodói státusára vonatkozó alkotmányát. Ezt a Minden fél konferenciájának bizottsága készítette, Motilal Nehru elnökletével, fia Jawaharlal Nehru titkárként. A bizottságnak kilenc másik tagja volt.

171. Az oktatás helyzetének tanulmányozása érdekében az indiai alkotmányos bizottság 1929 -ben megalakult
A. Phillip Uartog
B. Phillip Reading
C. Uartog olvasmány
D. Ezek egyike sem

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Az oktatás helyzetének tanulmányozása érdekében 1929 -ben megalapították az indiai alkotmányos bizottságot Phillip Uartog elnöklete alatt.

172. Ki mondta, hogy „a hazafiság vallás, a vallás pedig szerelem India iránt?”
A. Bhagat Singh
B. Bipin Chandra Pal
C. Ashok Mehta
D. Bankim Chandra Chatterjee

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Bankim Chandra Chattopadhyay vagy Bankim Chandra Chatterjee mondta. Ő kezdeményezte elsőként a “Vande Mataram ” szlogent.

173. A kongresszus ima- és petíciós politikája végül az irányításával ért véget
A. B G Tilak
B. Lala Lajpat Rai
C. Bipin Chandra Pal
D. Ezek egyike sem

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Bal Gangadhar Tilak három P ’ -es módszer - az ima, a petíció és a tiltakozás - módszerét írta le politikai mendicitásnak.

174. „Ebben az esetben nem játszhattuk le a mohamedánokat a hinduk ellen.” Az alábbi események közül melyikhez kapcsolódott Aitchison megjegyzése?
A. Bang Bhang
B. Santhal Mozgalom
C. Kishan Andolan
D. 1857. lázadás

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: „Ebben az esetben nem játszhattuk le a mohamedánokat a hinduk ellen.” Aitchison megjegyzése az 1857 -es lázadáshoz kapcsolódik.

175. Az elnöki beszéd elmondása közben a kongresszus elnöke, aki a hindi nyelvű római írás bevezetését szorgalmazta,
A. Surendranath Banerjee
B. Dadabhai Naoroji
C. Subhash Chandra Bose
D. Sankaran Nair

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Az 1938 -as Haripura ülésszakon Subhash Chandra Bose kongresszusi elnök a római írás bevezetését támogatta a hindi nyelvhez.

176. Ki alapította Atmiya Sabha -t 1815 -ben?
A. Brahma Datt
B. Dayanand Saraswati
C. Raja Rammohan Roy
D. Ezek egyike sem

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Atmiya Sabha filozófiai vitakör volt Indiában. Az egyesületet Ram Mohan Roy alapította 1815 -ben Kolkata (akkor Kalkutta) városában. Régen filozófiai témákról vitatkoztak és vitatkoztak, valamint a szabad és kollektív gondolkodást és a társadalmi reformokat is előmozdították.

177. Ki írt 1900-ban India államtitkárának-„Szilárd meggyőződésem, hogy a kongresszus megdöbbentő a bukása felé, és nagy vágyam, hogy indiai tartózkodásom alatt segítsek békés pusztulásában?” 8221
A. Lord Curzon
B. Lord Hardinge
C. Lord Chelmsford
D. Lord Minto

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Lord Curzon 1900-ban írta India államtitkárának-„Meggyőződésem, hogy a kongresszus megdöbbentő a bukása felé, és nagy vágyam, hogy indiai tartózkodásom alatt segítsek békés pusztulásában.” #8221

178. Bal Gangadhar Tilak, közismert nevén Lokamanya Tilak, 1856 -ban született
A. Ratnagiri
B. Pune
C. Mumbai
D. Ezek egyike sem

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Tilak egy marathi Chitpavan Brahmin családban született Ratnagiri-ben Keshav Gangadhar Tilak néven, a mai Maharashtra (akkor Brit India) névadó kerületének központjában, 1856. július 23-án.

179. Egy „New India” nevű angol hetilapot indított
A. K M Pannikar
B. Devendra Nath Tagore
C. Annie Besant
D. Mahatma Gandhi

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Az Új India a 20. század eleji napilap volt, amelyet az Annie Besant adott ki Indiában, hogy kiemelje az indiai szabadságharccal kapcsolatos kérdéseket.

180. Bang Darshan volt a fő újság
A. Sisir Kumar Ghosh
B. Birendra Nath Chatterjee
C. Pini Chandra Pal
D. Bankim Chandra Chattopadhyay

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: A Bangadarshan bengáli irodalmi folyóirat volt, amelyet Bankim Chandra Chattopadhyay alapított 1872 -ben, és 1901 -ben újraélesztették Rabindranath Tagore szerkesztésében. A folyóirat meghatározó hatással volt a bengáli identitás kialakulására és a nacionalizmus keletkezésére Bengáliában.

181. alapján készült Montague – Chelmsford jelentése
A. Az indiai kormány 1913 -as törvénye
B. Az indiai kormány 1919
C. Az indiai kormány 1935
D. Ezek egyike sem

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: A reformokat az 1918-ban készített Montagu-Chelmsford jelentés vázolta, és ezek képezték az 1919-es indiai kormány törvény alapját. Ezek az alkotmányos reformokhoz kapcsolódnak.

182. Az a főkormányzó, aki Indiában a közösségi választók atyjaként vált ismertté
A. Lord Chelmsford
B. Lord Hardinge
C. Lord Lainthgo
D. Lord Minto

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Lord Minto a közösségi választók atyjaként ismert.

183. A sajtószabadság korlátozása érdekében a brit kormány elfogadta az indiai hivatalos titokról szóló törvényt.
A. 1907
B. 1904
C. 1903
D. 1896

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: Az indiai hivatalos titkokról szóló törvény 1904 -ben.

184. A harcos nacionalista gondolatiskola legkiemelkedőbb képviselője volt
A. Bal Gangadhar Tilak
B. Bhagat Singh
C. Bismil
D. Lala Lajpat Rai

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: A harcos iskola legkiemelkedőbb képviselője Bal Gangadhar Tilak volt, később közismert nevén Lokamanya Tilak.

185. India első gazdasági gondolkodója, aki írásaival megmutatta, hogy India szegénységének alapvető oka a brit kizsákmányolás és vagyonkiürítés volt.
A. Badruddin Tyabji
B. Womesh Chandra Bonnerjee
C. Dadabhai Naoroji
D. N. G. Chandavarkar

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Dadabhai Naoroji volt India első gazdasági gondolkodója. Közgazdasági írásaiban kimutatta, hogy India szegénységének fő oka India brit kizsákmányolásában és vagyonának lemerülésében rejlik. Dadabhait megtisztelték azzal, hogy háromszor választották meg az Indiai Nemzeti Kongresszus elnökének.

186. Melyik szervezet megalakulásáról A.O. Hume azt mondta: „Sürgősen szükség van egy biztonsági szelepre a saját fellépésünk által generált nagy és növekvő erők elmeneküléséhez.”
A. Bhinav Bharat
B. Fiatal Indiai Szervezet
C. Fiatal India
D. Indiai Nemzeti Kongresszus

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Az Indiai Nemzeti Kongresszus szervezetében A.O. Hume azt mondta: „Sürgősen szükség van egy biztonsági szelepre a saját fellépésünk által generált nagy és növekvő erők elmeneküléséhez.”

187. A Swarajya vagy a brit birodalomon belüli önkormányzat iránti igényt a Kongresszus platformjáról tette
A. Gopal Krisna Gokhale
B. Dadabhai Naoroji
C. Mind Gopal Krisna Gokhale, mind Dadabhai Naoroji
D. Ezek egyike sem

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: A Swarajya vagy a brit birodalom önkormányzata iránti igényt a kongresszus platformjáról Gopal Krishna Gokhale 1905-ben és Dadabhai Naoroji 1906-ban fogalmazta meg.

188. Mahatma Gandhi első nagy kísérlete Satyagrah -ban 1917 -ben történt
A. Ahemdabad
B. Champaran
C. Kheda
D. Dandi

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: Az 1917 -es Champaran Satyagraha volt az első Satyagraha mozgalom, amelyet Gandhi ihletett, és az Indiai Függetlenségi Mozgalom nagy lázadása. Ez egy parasztfelkelés volt, amely az indiai Bihar Champaran kerületében történt a brit gyarmati időszakban.

189. A Rehnumai Mazdayasan Sabha -t 1851 -ben kezdte Naoroji Furdonji, Dadabahi Naroji, S. S. Bengalee és mások.
A. Parsi Gazdasági Reform Egyesület
B. Parsi oktatási reform egyesület
C. Parsi kultúra Reform Egyesület
D. Parsi vallási reform egyesület

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: A Rehnumai Mazdayasan Sabha -t 1851 -ben kezdte Naoroji Furdonji Dadabahi Naroji, S. S. Bengalee és mások egy parszi vallási reformszövetség.

190. Mahatma Gandhi Sardar címet adományozott Vallabhbhai Patelnek a nagyszerű szervezőkészségéért:
A. Kheda Satyagraha
B. Champaran Satyagraha
C. A Bardoli Satyagraha
D. Ezek egyike sem

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Mahatma Gandhi a Sardar címet adta Vallabhbhai Patelnek a The Bardoli Satyagraha című nagyszerű szervezőkészségéért.

191. Az indiai kommunizmus úttörője volt
A. M.N. Roy
B. G.N Ganguly
C. P. Chandra
D. Ezek egyike sem

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Manabendra Nath Roy (1887. március 21. - 1954. január 26.), született Narendra Nath Bhattacharya, indiai forradalmár, radikális aktivista és politikai teoretikus, valamint a 20. század jeles filozófusa. Roy a Mexikói Kommunista Párt és az Indiai Kommunista Párt alapítója volt. Ő volt az indiai kommunizmus úttörője.

192. Kit nevezett B.G.Tilak a “Diamond of India ” -nek?
A. Mahatma Gandhi
B. Rabindranath Tagore
C. Gopal Krisna Gokhale.
D. Bhagat Singh

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: B.G.Tilak Gopal Krishna Gokhale -nak nevezte az “Diamond of India ” -t.

193. A plassey -i csatát megvívták
A. 1757
B. 1782
C. 1748
D. 1764

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: 1757. június 23 -án a plassey -i csatát Siraj Ud Daulah és francia támogató csapatai, valamint a Robert Clive vezette brit Kelet -indiai Társaság csapatai vívták meg.Ez az esemény a hétéves háború része volt.

194. Pórusz területe, amely erős ellenállást tanúsított Sándorral szemben, a folyók között helyezkedett el
A. Sutlej és Beas
B. Jhelum és Chenab
C. Ravi és Chenab
D. Ganga és Yamuna

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: Pórusz területe, amely erős ellenállást tanúsított Sándorral szemben, a Jhelum és a Chenab folyók között helyezkedett el.

195. Akbar alatt a Mir Bakshi -t gondozni kellett
A. katonai ügyek
B. az államkincstár
C. a királyi háztartás
D. a földbevételi rendszer

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: A hadsereg vezetőjét Mir Bakshi -nak hívták, akit az udvar vezető nemesei közül neveztek ki. A Mir Bakshi felelős a hírszerzésért, és ajánlásokat is tett a császárnak a katonai kinevezések és előléptetések céljából.

196. szent könyvei
A. buddhisták
B. hinduk
C. Jains
D. A fentiek egyike sem

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: A Tripitaka szanszkrit szó, amely három kosarat jelent. A buddhizmus szent könyvét Tripitakának hívják (Pali néven Tipitakának).

197. A buddhizmus háromszög alakú szimbóluma nem ábrázolja
A. Nirvána
B. Sangha
C. Buddha
D. Dhamma

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Nirvána, mert a buddhizmusban a háromszög alakú szimbólum a hármas gyöngyszemre, a bhuddhára, a dhammára és a szanghára utal.

198. A brit imperializmus idején India gazdasági elszívásának elméletét támogatta
A. Jawaharlal Nehru
B. Dadabhai Naoroji
C. R.
D. M.K. Gandhi

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: A brit imperializmus idején India gazdasági elszívásának elméletét Dadabhai Naoroji támogatta.

199. A Srirangapatna szerződést Tipu szultán és
A. Robert Clive
B. Cornwallis
C. Dalhousie
D. Warren Hastings

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: A Srirangapatinam (más néven Sri Ranga Patanam vagy Srirangapatna) szerződés, amelyet 1792. március 18-án írtak alá, véget vetett a harmadik angol-mysore háborúnak. Aláírói között volt Lord Cornwallis a brit Kelet -indiai Társaság nevében, a Hyderabad Nizam és a Maratha Birodalom képviselői, valamint Tipu Sultan, Mysore uralkodója.

200. A közszolgálati versenyvizsga rendszerét elvileg elfogadták a évben
A. 1833
B. 1853
C. 1858
D. 1882

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: Az 1853. évi Charta -törvény Nyílt versenyrendszert vezetett be a köztisztviselők felvételére. Az indiánok számára is először volt nyitva. Ennek megfelelően 1854 -ben kinevezték a Macaulay bizottságot (az indiai közszolgálati bizottságot).

201. A következők közül melyiken keresztül gyakorolta a király a Vijayanagar Birodalom falvai felett az irányítást?
A. Dannayaka
B. Sumanta
C. Nayaka
D. Mahanayakacharya

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Mahanayakacharya révén a király gyakorolta az irányítást a Vijayanagar Birodalom falvai felett.

202. A Vijayanagara uralkodó, Kirshnadev Raya és#8217 munkája ,, benne volt
A. telugu
B. szanszkrit
C. tamil
D. kannada

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: A Vijayanagara uralkodó, Kirshnadev Rayas Amuktamalyada műve Telugu volt.

203. Az alábbi országok közül melyik megállapodás alapján szervezte meg Subhas Chandra Bose az indiai katonákat, akiket a tengelyhatalmak foglyul ejtettek, az Azad Hind Faujba?
A. Kína
B. Németország
C. Olaszország
D. Japán

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: A Japánnal kötött megállapodás értelmében Subhas Chandra Bose megszervezi a tengelyhatalmak foglyul ejtett indiai katonákat az Azad Hind Faujba.

204. Hallunk arról, hogy két követet küldtek a római királyokhoz, az egyik i.sz. 27-28-ban Augustus udvarába, a másik pedig i.sz. 110-20.
A. Cartius
B. Traianus
C. Nero
D. Brutus

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: Hallunk arról, hogy két követet küldtek a római királyokhoz, az egyik i.sz. 27-28-ban Augustus udvarába, a másik i.sz. 110-20-ban a Traianus udvarába.

205. Az ősi indiai építészetben való használata India és#8217 kapcsolatának eredménye
A. Közép -Ázsia
B. Irán
C. Görögország
D. Kína

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Görögország kapcsolata Indiával a kharoshti építészet használata.

206. a Visnu ötszörös felfogása abból áll
A. I II III IV és V
B. II III IV V és VI
C. I II IV V és VI
D. I III IV V és VI

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Vaikhanasa, a Visnu ötszörös felfogása Brahmanból, Prakritiből, Satyából, Achutyából és Annirudhából áll.

207. Azokat a csapatokat, amelyeket a császár emelt, de nem fizették ki közvetlenül az államot és a helyszínt, az úgynevezett
A. Walashahi
B. Barawardi
C. Jcumaki
D. Dakhili

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: A császár által emelt csapatokat, de nem fizették ki közvetlenül az államnak és a helynek a manabadárok vezetésével, Dakhili néven ismerték.

208. között aláírták a Mangalore -i szerződést
A. az angol East India Company és Haidar Ali
B. az angol East India Company és Tipu Sultan
C. Haidar Ali és a kalicuti Zamorin
D. a francia Kelet -indiai Társaság és Tipu szultán

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: Mangalore -i szerződés. A Mangalore-i szerződést Tipu Sultan és a brit Kelet-indiai Társaság között írták alá 1784. március 11-én. Mangalore-ban írták alá, és véget vetettek a második angol-mysore-i háborúnak.

209. Peshawar és Pandzsáb meghódítására és annektálására a gaznyi Mahmud legyőzte
A. Ghurids
B. arabok
C. Karkotakas
D. Hindushahis

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Peshawar és Pandzsáb meghódítása és annektálása érdekében a gazniti Mahmud legyőzte a hinduhahit.

210. Mely szakmákhoz tartoztak elsősorban azok a korábbi vezetők, akik India szabadságáért küzdöttek?
A. Ügyvédek
B. Tanárok
C. Újságírók
D. A fentiek mindegyike

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Az India szabadságáért küzdő korábbi vezetők főként jogászok, tanárok és újságírók voltak.

211. Karikala győzelmeit jól ábrázolják
A. Palamoli
B. Aruvanad
C. Pattinappalai
D. Padirrupattu

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Karikala győzelmeit jól ábrázolják Pattinappalai.

212. Todar Mal társult
A. zene
B. irodalom
C. földbevételi reformok
D. törvény

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Todar Mal társult a földbevételi reformokhoz. Raja Todar Mal volt a mogul birodalom pénzügyminisztere Akbar és#8217 uralkodása alatt. Ő volt az egyik Navaratna Akbar ’s durbarban.

213. A ‘Viceroy ’ címet először adták az indiai főkormányzó hivatalához
A. 1848 Kr. E
B. Kr. U. 1856
C. Kr. U. 1858
D. 1862 Kr. E

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Az alkirályi címet először 1858-ban adták hozzá az indiai főkormányzó hivatalához.

214. Az alábbi dinasztiák közül melyikhez tartozott Bhoja király, az irodalom és a művészet nagy pártfogója?
A. Karkota
B. Utpala
C. Paramara
D. Gurjara Pratihara

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Bhoja (u. E. 1010–1055 körül uralkodott) a Paramara dinasztia indiai királya volt. Királysága a közép -indiai Malwa régió köré összpontosult, ahol fővárosa, Dhara volt. Bhoja háborúkat vívott szinte minden szomszédjával, hogy kiterjessze királyságát, változó sikerrel. Királysága csúcspontján az északi Chittortól a déli Konkan felső határáig, a nyugati Sabarmati folyótól a keleten lévő Vidishaig terjedt.

215. Vikramaditya, Ujjain királya i. E. 58 -ban indította el a Vikrama szamvát, megemlékezve győzelméről.
A. Indo-görögök
B. Sakas
C. Parthinas
D. Kushanas

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: Vikramaditya, Ujjain királya i. E. 58 -ban kezdte meg a Vikrama Samvat korszakot, miután legyőzte a Shakas -t, és akik úgy vélik, hogy történelmi személyre épül, az i. E. Ezt a korszakot azonban a “Vikrama Samvat ” néven azonosították. Más tudósok úgy vélik, hogy Vikramaditya mitikus karakter, mivel számos róla szóló legenda fantasztikus jellegű.

216. A nagy mogulok közül ketten írták saját emlékeiket. Ők voltak
A. Babar és Humayun
B. Humayun és Jahangir
C. Babar és Jahangir
D. Jahangir és Shahjahan

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Babar és Jahangir ketten voltak a nagy mogulok, akik saját emlékeiket írták.

217. Melyik királyhoz tartozik az oroszlán főváros Sarnathban?
A. Chandragupta
B. Ashoka
C. Kanishka
D. Harshavardhan

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: Az Ashoka oroszlán fővárosa négy ázsiai oroszlán szobra, amelyek egymás mögött állnak, egy bonyolult alapon, amely más állatokat is tartalmaz. A grafikus ábrázolást 1950 -ben fogadták el India hivatalos emblémájaként. Eredetileg Ashoka császár, az Ashoka császár helyezte el az Ashoka oszlop tetején, Sarnath fontos buddhista helyén. Az oszlop, amelyet néha Aśoka -oszlopnak is neveznek, még mindig az eredeti helyén van, de az Oroszlán Főváros most a Sarnath Múzeumban található, az indiai Uttar Pradesh államban.

218. A fonó kerék (,) használata általánossá vált a
A. Kr. U. 9. század
B. Kr. U
C. Kr. U. 12. század
D. Kr. U. 14. század

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: A fonó kerék (Charkha) használata a 14. században vált általánossá.

219. Gautama Buddha beszédeinek nyelve az volt
A. Bhojpuri
B. Magadhi
C. Pali
D. szanszkrit

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Gautam Buddha nyelvi beszédei Pali voltak.

220. Az 1820 -as években széles körű lázadások voltak a britek ellen. Az alábbiak közül melyik nem lázadt fel az 1820 -as években?
A. Santhals
B. Ahoms
C. Pagal Panthis
D. Ramosi

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Az 1820 -as években széles körben felkeltek a britek ellen. Santhals nem lázadt fel az 1820 -as években.

221. Velu Thampi lázadást vezetett a britek ellen
A. Travancore
B. Baroda
C. Hyderabad
D. Mysore

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Velayudhan Chempakaraman Thampi (1765–1809) Bala Rama Varma Kulasekhara Perumal uralkodása alatt 1802 és 1809 között Travacore indiai királyság dalavája vagy miniszterelnöke volt. Leginkább arról ismert, hogy ő volt az egyik legkorábbi személy, aki fellázadt a British East India Company ’s felsőbbrendűsége ellen Indiában.

222. Az 1947 -es Mountbatten -terv értelmében ___ lakói népszavazás útján dönthettek arról, hogy Pakisztánhoz vagy Indiához kívánnak -e csatlakozni.
A. Assam
B. Punjab
C. Bengáli
D. N.W.F.P és Assam Sylhet kerülete

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Az 1947 -es Mountbatten -terv értelmében az N.W.F.P. és Assam Sylhet kerület lakói jogot kaptak arra, hogy népszavazás útján eldöntsék, csatlakoznak -e Pakisztánhoz vagy Indiához.

223. Három nagyhatalom alakult ki Dél -Indiában a Kr. U. 7. században
A. I II V
B. II III IV
C. III IV V
D. I II IV

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Három nagyhatalom jött létre Dél -Indiában a Kr. U. 7. században: Cheras, Cholas és Pandyas.

224. A ‘Yavanapriya ’ kifejezést az ókori szanszkrit szövegek jelzik
A. Elefántcsont
B. Bors
C. Az indiai muszlin finom fajtája
D. Damsels a görög udvarba küldött táncelőadásra

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: Az ősi szanszkrit szövegekben az ‘Yavanapriya ’ kifejezés borsot jelentett.

225. A timarióták kormányzói és a bevételi vállalkozók a maguk részéről így indokolják: “Miért okozhat e föld elhanyagolt állapota nyugtalanságot a fejünkben, és miért kell pénzünket és időnket arra költenünk, hogy gyümölcsöző legyen? Egy pillanat alatt megfoszthatunk tőle, és erőfeszítéseink sem magunknak, sem gyermekeinknek nem járnak előnyökkel. ”
A. Monserrate
B. Tavernier
C. Manrique
D. Bernier

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: A Timarioták kormányzói és a bevételi vállalkozók a maguk részéről így indokolják: “Miért okozhat e föld elhanyagolt állapota nyugtalanságot a fejünkben, és miért kell pénzünket és időnket arra költenünk, hogy gyümölcsöző legyen? Lehet, hogy egyetlen pillanat alatt megfosztjuk tőle, és erőfeszítéseink sem magunknak, sem gyermekeinknek nem járnak előnyökkel. ” Ezt a kijelentést Bernier tette.

226. A Gupta utáni időszak végső földtulajdonossága az volt
A. A művelő
B. A faluközösség
C. A király
D. A közös család

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: King a végső földtulajdon a gupta utáni időszakban.

227. Melyik Buddha Köztársasághoz tartozik?
A. Licchavis
B. Sakyas
C. Mallas
D. A fentiek egyike sem

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: Buddha a Sakyas köztársasághoz tartozik.

228. Éles osztálymegosztás volt Harappán és Mohenjodarón. Ez világos a
A. A feltárt Indus -fókák
B. A harapánok vallási meggyőződése
C. A harapánok által használt eszközök és eszközök
D. Különböző típusú feltárt lakások

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Harappán és Mohenjodarón éles osztályosztály alakult ki. Ez egyértelműen kiderül a feltárt különböző típusú lakásokból.

229. A brit kormány Mahatma Gandhinak adott címet, amelyet az együttműködésen kívüli mozgalom során feladott
A. Hind Keasri
B. Kaiser-e-Hind
C. Rai Bahadur
D. Rt. Tiszteletreméltó

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: A Kaiser-e-hind címet a brit adta Mahatma Gandhinak.

230. Tipu szultán volt az uralkodó
A. Hyderabad
B. Madurai
C. Mysore
D. Vijayanagar

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Tipu szultán (szül. Fateh Ali Sahab Tipu szultán, 1750. november 20. - 1799. május 4.), más néven Tipu szahab a Mysore Királyság uralkodója volt. Hyder Ali, Mysore szultán legidősebb fia volt.

231. A kifejezés azt jelentette
A. Külföldi áruk
B. Táncos
C. Függöny
D. Színház

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: A yavanika kifejezés függönyt jelentett.

232. A Khalisa kifejezés a mogul közigazgatásban azt jelentette
A. az egész császári létesítmény
B. magának a császárnak a birtoka
C. vallásos földtámogatások
D. föld, ahonnan bevételt gyűjtöttek a császári kincstárnak

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: A Khalisa kifejezés a mogul közigazgatásban magának a császárnak a birtokát jelentette.

233. Visakhadatta Samudragupta halála utáni eseményt vázolja fel munkájában
A. Mudrarakasam
B. Devi Chand Guptam
C. Mrichekakatika
D. Malavikagnimitra

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: A Mudrarakshasa, Vishakhadatta szanszkrit nyelvű történelmi színdarabja a 4. század végén vagy az 5. század elején, elmondja Chandragupta Maurya király felemelkedését Észak -Indiában.

234. A kettős kormányzás rendszere a Kr. U. 18. század második felében a
A. Clive
B. Cornwallis
C. Waren Hastings
D. William Bentinck

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: A bengáli kettős kormány 1765 -ben kezdődött, amikor Clive két különálló Allahbád -szerződést kötött Shah Alam II -vel (1765. augusztus 12.) és Shujauddaula -val (1765. augusztus 16.). Warren Hastings 1772 -ben véget vetett a kettős kormányzati rendszernek.

235. értelmezte
A. Swami Vivekananda
B. Swami Dayananda
C. Raja Rammohan Roy
D. A fentiek egyike sem

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: A Védák minden igazságot tartalmaznak, Swami Dayananda értelmezte.

236. A kifejezés „a hatodik századból származó feudatóriumot jelentette, eredetileg a
Rabszolga
B. művelő
C. szomszéd
D. külföldi

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: A samanta kifejezés, amely a hatodik századból származó feudatort jelent, eredetileg Szomszédot jelentett.

237. Az India és Kína közötti konfliktus békés rendezésének kialakítása érdekében az alábbi nem elkötelezett afro-ázsiai nemzetek közül melyik vett részt 1962 decemberében tartott konferencián?
A. Burma (ma Mianmar) Combodia Indonézia és UAR
B. Burma Srí Lanka Combodia és Indonézia
C. Burma Indonézia Ghána és Srí Lanka
D. A fentiek mindegyike

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Burma (ma Mianmar), Combodia, Indonézia, UAR, Srí Lanka és Ghána, az összes itt említett ország részt vett az 1962 decemberében tartott konferencián.

238. A dokumentum szövege, amellyel Akbar vállalta a legfőbb választottbírói szerepet a vallás kérdéseiben, megtalálható a
A. Nizamuddin ’s Tabaqat-I-Akbari
B. Arif Quandahari ’s Tarikh-I-Alfi
C. Abul Fazl ’s Akbarnama
D. Badauni ’s Muntakahab-ut-Tawarikh

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: Az Akbarnama Akbar könyve, Akbar könyvének hivatalos krónikája, Akbar, a harmadik mogul császár uralkodásának krónikája, amelyet Akbar maga rendelt udvari történésze és életrajzírója, Abul-Fazl ibn Mubarak, aki egyike volt a kilenc ékszernek. Akbar ’s udvar. Megtalálható benne a Mahzar nevű dokumentum szövege, amellyel Akbar vállalta a legfőbb választottbírói szerepet a vallás kérdéseiben.

239. Tulsidas, a „szerző” kortársa volt az alábbi uralkodók közül?
A. Akbar
B. Humayun
C. Shahjahan
D. Sher Shah Suri

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Tulsidas több népszerű művet írt szanszkrit és awadhi nyelven. Ő a legismertebb, mint a Ramcharitmanas című eposz szerzője, amely a szanszkrit Ramayana újragondolása, a Rama ’s élete alapján, a hindi nyelv köznyelvében, awadhi nyelvjárásban. Akbar kortársa volt.

240. A nép oktatási igényeinek kielégítésére a Madarasa-I-Nasiri az uralkodás idején épült.
A. Qutub-ud-din Aibak
B. Iltutmish
C. Ruknuddin Firoz Shah
D. Jalal-id-din Khilji

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: Az emberek oktatási igényeinek kielégítésére a Madarasa-I Nasiri Iltutmish uralkodása alatt épült.

241. A hetilapot alapította
A. Annie Besant
B. Bipan Chandra Pal
C. Bal Gangadhar Tilak
D. Sarojini Naidu

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Miután Madras otthonává tette, Annie Besant 1914 januárjában megalapította a Commonweal hetilapot.

242. Ustad Mansur híres festő volt az uralkodása idején
A. Shajahan
B. Akbar
C. Humayun
D. Jahangir

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Ustad Mansur (virágzott 1590-1624) a XVII. Századi mogul festő és udvari művész volt. Jahangir (u. 1605 – 1627) uralkodása alatt nőtt fel, ebben az időszakban kiválóan képzett növényeket és állatokat.

243. A védikus istenség Indra volt az istennő
A. Szél
B. Örökkévalóság
C. Eső és mennydörgés
D. Tűz

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: A Védákban Indra Svarga (Ég) és Déva királya. Ő az egek, a villámlás, a mennydörgés, a viharok, az esők és a folyók istene. Indra a legtöbbet emlegetett istenség a Rigvédában.

244. Tolkappiyam a
A. első Sangam -korszak
B. második Sangam időszak
C. harmadik sangami időszak
D. a harmadik Sangam időszak

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: Az ősi tamil irodalom a Tolgappiyam nyelvtani műből áll a Sangam második időszakában.

245. II. Pulakesin volt a leghíresebb uralkodója
A. Chalukyas
B. Cholas
C. Pallavas
D. Satavahanas

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Pulakeshin II (IAST: Pulakeśin, kb. 610-642 CE) a Vatapi Chalukya dinasztia (a mai Badami Karnatakában, India) leghíresebb uralkodója volt.

246. A kifejezés, ben fordul elő először
A. korai védikus szövegek
B. korai buddhista szövegek
C. Gupta előtti feliratok
D. Gupta utáni feliratok

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: A Brahmadeya kifejezés először a gupta előtti feliratokban fordult elő.

247. Kinek a vezetésével alakult meg az egész India Muszlim Liga?
A. Mohammed Ali Jinnah
B. Sayyid Ahmed Khan
C. Aga Khan
D. A fentiek mindegyike

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: 1906-ban az All India Muslim League-et Aga Khan, Nawab Salimullab of Dacca és Nawab Mohsin-ul-Mulk vezérhajója alatt állították fel. A Liga támogatta Bengália felosztását, ellenezte a Swadeshi Mozgalmat, és különleges biztonsági intézkedéseket követelt a közössége és a muszlimok külön választói számára. Ez közösségi ellentétekhez vezetett a hinduk és a muszlimok között.

248. Habár Ashoka -nak sok fia volt, a feliratok csak egyet említettek, akit semmilyen más forrás nem említ. Ő van
A. Kunala
B. Tivara
C. Mahendra
D. Jalauka

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: TIVARA az egyetlen fiú, akit a felirat említ.

249. A korai védikus időszakról onnan tudhatunk
A. régészeti feltárások
B. a Rig Veda
C. Jatak Katha
D. kortárs kultúra

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: A Rig Vedából, amely az indoeurópai nyelv legkorábbi példánya, amelyet az árjákról tudunk. A Rig Veda tíz mandalából vagy könyvből áll. A korai védikus időszakról a Rig Vedából tudhatunk.

250. Az upanisadok azok
A. A hindu filozófia forrása
B. Az ősi hindu törvények könyvei
C. Könyvek az ember szociális viselkedéséről
D. Imák Istenhez

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Az Upanisadok vallásos és filozófiai jellegű szövegek gyűjteménye, amelyek Indiában valószínűleg kb. I. E. 800 és c. I. E. 500 -ban, amikor az indiai társadalom megkérdőjelezte a hagyományos védikus vallási rendet.

251. Az indiai elnökségi városokban egyetemeket hoztak létre
A. 1857
B. 1858
C. 1900
D. 1909

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Az indiai elnökségi városok egyetemeit 1857 -ben alapították.

252. A Vijayanagara király, aki szakképzett íjászokat alkalmazott a török ​​klánba, és növelte íjászai harci képességét,
A. Bukka I.
B. Devaraya I.
C. Krishnadevaraya
D. Ramaraya

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: Srikrishna devaraya a király, aki szakképzett íveket alkalmazott a török ​​klánból, és növelte íjászai harci képességét.

253. A kelet -indiai Guptas alatt valószínűleg köztes szintű közigazgatás volt a visayák (kerületek) és a falvak között. Azonosítsa.
A. Bhukit
B. Pradesa
C. Vifhi
D. Ahara

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: A kelet -indiai Guptas alatt valószínűleg közbenső szintű adminisztráció volt a vishayák (kerületek) és a falvak (Vifhi) között.

254. Alaud-din Khilji és#8217-esek két alapelvű emlékműve uralkodik, és a Jama Masjid Kana-ban és Alai Darwaza-ban
A. Agra
B. Delhi
C. Dhar
D. Gulbarga

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: Alaud-din Khilji és#8217-esek két alapelvű emlékműve uralkodik, és a Jama Kana Masjidban és Alai Darwaza – Delhiben épült.

255. A kifejezéshez kapcsolódik
A. Ajivikas
B. Charvakas
C. Jains
D. Pasupatas

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: A Nirgrantha olyan kifejezés, amely kifejezetten a dzsainokra vonatkozik az indiai vallások vallási és filozófiai műveiben.

256. A Kalinga harcolt
A. Kr. E. 321
B. Kr. E. 301
C. Kr. E. 261
D. Kr. E. 241

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: A Kalinga -háború a Mauryan Birodalom és Kalinga állam között vívott háború volt. Kalinga fontos királyság volt, mert ő irányította a Délkelet -Ázsiával folytatott kereskedelmi útvonalakat. Emiatt Ashoka, a Mauryan király el akarta fogni. Ezért hatalmas seregét Kr. E. 261 -ben Kalinába vezette.

257. Az indiai kormány alatt a tartományi törvényhozások két kamarából álltak, kivéve a
A. Assam
B. Bihar
C. Madras
D. Punjab

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Az indiai kormány alatt a tartományi törvényhozások két kamarából álltak, kivéve az esetet Punjab.

258. Az a velencei utazó, aki feleségével utazott, és 1420 körül elérte Vijayanagarot
A. Athanasius Nikitin
B. Niccolo de Conti
C. Ibn Batuta
D. Ferishta

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: A velencei utazó, aki feleségével utazott, és 1420 körül elérte Vijayanagarot, Niccolo de Conti volt.

259. Az i. E. 788 -as év jó volt a hinduizmus számára. Miért?
A. Shankracharya abban az évben született.
B. Harsha Vardhana, az utolsó buddhista király meghalt.
C. Samudragupta áttért a hinduizmusra.
D. Minden muszlim betolakodó vereséget szenvedett.

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: A Kr. U. 788 -as év jó volt a hinduizmus számára, mert Shankracharya abban az évben született.

260. Az 1857 -es felkelést az első indiai szabadságharcként írta le
A. S.N. Sen
B. R.
C. Mazumdar
D. Savakar

Válasz: D lehetőség
Magyarázat: Az indiai szabadságharc egy indiai nacionalista történelem Vinayak Damodar Savarkar 1857 -es lázadásáról, amelyet először 1909 -ben tettek közzé.

261. A huszonegyedik Jaina tanár, Parsva, Mahavira közvetlen elődje négy nagy fogadalmat tett tanítványainak. Ezekhez Mahavira hozzáteszi az alábbiak közül az ötödik fogadalmat?
A. Tartózkodás a lopástól
B. Sérülésmentesség
C. Brahmacharya vagy kontinencia
D. Nem kötődés

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: A huszonegyedik Jaina tanár, Parsva, Mahavira közvetlen elődje négy nagy fogadalmat tett tanítványainak. Ezekhez Mahavira hozzáteszi a Brahmacharyát vagy a kontinenciát, mint ötödik fogadalmat.

262. A török-afgán uralom Indiában kb
A. két évszázad
B. három évszázad
C. négy évszázad
D. valamivel több mint egy évszázada

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: A turkói afgán uralom Indiában körülbelül három évszázadig tartott, mivel Rana Pratap idején is ott voltak, és Gaznavi török ​​király már jóval azelőtt megtámadta Delhit.

263. Az alábbiak közül melyik nem szerepel a mogul festményekben?
A. Portrék
B. Iszlám témák
C. Virágok és növények
D. Vadászjelenetek

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: Az a festmény, amely nem szerepel a mogul festményekben, az iszlám témák. A mogul festmények a dél -ázsiai festészet sajátos stílusa. Ezeket a festményeket az indiai mogul császárok uralma alatt fejlesztették ki, és olyan témák körül forogtak, mint a csaták, legendás történetek, vadászjelenetek, vadvilág, királyi élet, mitológia stb.

264. Melyik mogul császár ellen adtak ki FATWA -t Jaunpurból?
A. Humayun
B. Akbar
C. Shahjahan
D. Aurangzeb

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: Akbar volt a mogul császár, aki ellen a Fatwát kiadták Jaunpurból.

265. Ki adta a DO OR DIE szlogent az 1942 -es kilépési indiai mozgalom idején?
A. Mahatma Gandhi
B. Subhash Chandra Bose
C. Bhagat Singh
D. Jawaharlal Nehru

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: 1942 -ben Mahatma Gandhi egy tüzes beszédében Mumbaiban ‘do vagy die ’ felszólította India lakosságát, hogy a britek kilépjenek.

266. Melyik Delhi szultán vetette fel először a GHARI -t vagy a HÁZADÓT?

A. Balban
B. Alauddin Khalji
C. Mohammad bin Tughlaq
D. Firoz Shah Tughlaq

Válasz: B lehetőség
Magyarázat: Alauddin Khalji volt Delhi első szultánja, aki Gharit vagy házadót vetett ki.

267. Melyik évben indult a kilépési indiai mozgalom?
A. 1930
B. 1940
C. 1942
D. 1947

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: A Quit India Mozgalom vagy az augusztusi mozgalom olyan mozgalom volt, amelyet az egész Indiai Kongresszusi Bizottság Bombay-ülésén indított Gandhiji 1942. augusztus 8-án, a második világháború idején, és követelte a brit Indiai Uralom megszüntetését.

268. Melyik indiai alispánnak volt a legnagyobb hivatali ideje a brit uralom alatt:
A. Lord Linlithgow
B. Lord Mountbatten
C. Lord Bentick
D. A fentiek egyike sem

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: India főkormányzója és alkirálya (1936-1944) Lord Linlithgow 1936 és 1944 között az indiai alispán volt, és ez a nyolc év volt az indiai alkirály leghosszabb uralkodása.

269. Ki volt főkormányzó az 1857 -es lázadás kitörésekor?

A. Konzerválás
B. Lawrence
C. Dalhousie
D. Curzon

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Charles Canning, India főkormányzója a lázadás idején, amikor kitört az 1857-es lázadás.

270. A VIKRAMADITYA címet:
A. Samudragupta
B. Kanishka
C. Chandragupta II
D. Ashoka

Válasz: C lehetőség
Magyarázat: “Vikramaditya ” egy gyakori cím, amelyet több indiai király is elfogadott, és a Vikramaditya legendák különböző királyok (különösen Chandragupta II) különféle történetei lehetnek.

271. A Zabti Bevételi Rendszer uralkodott a
A. Akbar
B. Babar
C. Humayun
D. Jahangir

Válasz: A lehetőség
Magyarázat: Raja Todar Mal, Akbar pénzügyminisztereként új bevételi rendszert hozott létre, amelyet zabti és dahshala rendszernek neveztek, amely adórendszer volt. A rendszer alapján alaposan felmérte a 10 évig termesztett terméshozamokat és árakat.


Többszörös indiai Raja Bhojas furcsa esete - történelem

Chhatradhar Mahato furcsa esete

Írta: Nisha Biswas

2015. május 16
Countercurrents.org

énA memória nem túl rövid, mindannyian emlékezünk azokra a körülményekre, amelyek mellett Chhatradhar Mahato -t, a Santras Birodhi Jansadharaner rendőrség szóvivőjét (People & rsquos Committee Against Police Atrocities (PCAPA)) letartóztatták. Letartóztatták, miközben interjút adott egy újságíróként fellépő rendőrnek 2009. szeptember 26-án a Lalgarh melletti Pirkából. Az esetről minden újság és televíziós csatorna beszámolt. Az újságírók annyiban kritizálták a rendőrök újságíróként és értelmiségiként való megszemélyesítését, hogy a Press Club, Kolkata elítélte letartóztatásának módját azzal, hogy tiltakozó levelet küldött az akkori unió belügyminiszterének, miniszterelnökének és főtitkárának, valamint a Nyugat -Bengáli kormány belügyminiszterének.

Azonban a jogi ügy S.T. XLVI/március/2010. Sz. Ügy, Lalgarh P.S. Számú ügy 161/09 dt. 2009.09.26. Őt és öt másik személyt (Sambhu Soren, Sagun Murmu, Suksanti Baskey, Raja Sarkhel és Prasun Chatterjee) állam elleni bűncselekményekkel vádolnak, amelyek magukban foglalják az állam elleni háborút, bűnszövetséget és lázadást (az IPC U/121–124A. ) és gyilkossági kísérlet az 1967 -es törvényellenes tevékenységekről (megelőzés) szóló törvény (UAPA) rendelkezéseivel együtt a tiltott terrorista szervezetekkel, tagjaikkal és támogatóikkal (U/18., 38. (2), 39 (2) és 40. (2)). ). Chhhatradhar Mahato -t, Sambu Soren -t, Sagun Murmu -t és Suksanti Baskeyt is terrorista tevékenységgel, pénzgyűjtéssel és terrorista banda tagjaként vádolták (U/sz. 16. cikk (1) bekezdés b) pont, 17. és 20. sz. Sambhu Soren -t és Sagun Mahato -t további vádakkal robbanás előidézésében, és ezzel életveszélybe sodorták. U/Sec3 of Explosive Substance Act, 1908 Suksanti Baskey, ugyanazon törvény U/Sec 4 (b) robbanóanyag birtoklása miatt. Ezenkívül Chhatradhar Mahato -t robbanásveszélyes és illegális fegyverek és lőszerek birtoklásával vádolták (az 1959. évi fegyvertörvény 25. § (1) bekezdés a) pontja), és több életfogytiglani börtönbüntetéssel vádolják.

A letartóztatásuk története a következő: 2009. szeptember 26 -án dél körül az egyik SI Prasant Kumar Pathak információt kapott az IC Lalgarh PS -től, hogy a CPI (maoista) és a PCAPA egyes aktivistái találkozót tartanak Lalgarh PS Kantapahari területén. Miután a LALgarh PS -ben GDE 923 -as számként szerepelt, közös erőkkel folytatja. Dalilpur falun átkelve robbanást hallottak. Azonnal körbezárták a területet, és karjaikkal állást foglaltak. A keresés során robbanóanyag maradványait és egy bokor közelében húzódó elektromos vezetéket találtak. A drót után négy személyt találtak, köztük Sambhu Soren -t, Ranjit Murmu -t és Sagun Murmu -t a fa mögött. A fenti hármat letartóztathatták, míg a negyedik megszökött. A fenti három kihallgatásából Pathak úr megtudta, hogy a robbanást Chhatradhar Mahato és Kisenji parancsára okozták, és hogy ők Bikásszal és másokkal Birkar faluban tartanak megbeszélést. Az első két személyt a CRPF személyzetének felelőse hagyta, és Sagun Murmu kísérte az erőket, hogy utat mutassanak. 14 óra 25 perc körül 6/7 személyt találtak halk beszélgetésben, akik sövények fedezékében voltak Birkar faluban. A rendőrök a helyszínre siettek, és letartóztatták Chhatradhar Mahato -t, míg a többiek elmenekültek.

A letartóztatás fikciója hasonló a történetekhez, amelyeket általában a FIR -ekben mesélnek el a terrorista tevékenységgel vádolt személyek letartóztatásáról egész Indiában. Mindig van egy meg nem nevezett megbízható forrás, majd a rendőrség lekörözi a területet, és letartóztatja a vádlottat, míg más bűntársak el tudnak menekülni. A keresés minden bizonnyal talál egy karot, egy vádaskodó irodalmat, néhány plakátot, szórólapot és fegyvert, amelyek lehetnek Tangi, fejsze vagy magányos nyíl. A történetet többször is elbeszélték, hogy letartóztassanak több száz szegény falusit, akik háborút folytattak az állam ellen, összeesküvést és lázadást.

A rendőrség szerint a négynél több rendőri őrizetben tartott kihallgatás csúcspontja Sukshanti Baskey, 2009.10.02., Valamint Prasun Chatterjee és Raja Sarkhel letartóztatása volt, miután az ügyet átadták a CID -nek, WB és Dy SP Midnapore Sri Ranjit Chakroborty vizsgálat. Az ügy azonban tizenegy személy ellen indult, heten őrizetben, négy pedig elmenekült. Ranjit Murmu kezelés miatt halt meg a bírósági őrizetben, ahol ellátás helyett láncra verték és megkínozták. Négy menekülő Sido Soren, Lalmohan tudu és Kisanji halt meg hamis találkozás során.

A 39 tanú közül 2 maradt követhetetlen, 10 pedig ellenséges. Az ügyészség tehát csak 27 tanútól függött. A Sambhu Soren és Sagun Murmu elleni büntetőeljárás a robbanásvédelmi törvény értelmében kudarcot vallott, mivel a rendőrség által kiállított anyag teljesen új volt, vezetékek és óndobozok - frissen a piacról. A tárgyalás folyamata elfogult volt, és függött a FIR -ben jegyzett vizsgáló tisztviselő feltételezéseitől. Hogy a PCAPA a tiltott CPI (maoista) párt frontális szervezete, és a tevékenységük és körülményeik azt bizonyítják, hogy a vádlottak összeesküvést folytattak az indiai kormány és a nyugat -bengáli állam kormánya elleni háború folytatása érdekében, valamint a kormány bemutatásával bűnözői erők, és a tiltott CPI (maoista) és PCAPA aktivistái körében bűnszövetkezetet kovácsolva gyűlöletet, megvetést, csalódást keltettek és próbáltak meg kelteni az Indiában törvény által létrehozott kormány iránt, ellenségeskedést és hűtlenséget keltve a tömegek között látható ábrázolással, jelekkel és szavakkal, találkozókat, felvonulásokat tartva, tiltott szervezetek röplapjait terjesztve azzal a szándékkal, hogy illegális eszközökkel eltávolítsák a kormányt. & rsquo Fontos megjegyezni, hogy a CPI (maoista) pártot június 22 -én betiltották az államban, 2009, de a PCAPA azt mondta, hogy frontális szervezete soha nem volt betiltva. Chhatradhar Mahato & rsquos nyilatkozat U/s 313 CrPC, hogy & lsquoPCAPA 2008 -ban indult, de egyáltalán nem volt semmilyen maoista szervezet, és számos találkozót tartottak olyan politikai vezetőkkel, mint Sudip Bandopadhyay, Partha és Mamta, és ott maga Mamta is kijelentette hogy ha több ezer ember jogainak megszerzése érdekében bizonyos testületet maoistának neveznek, akkor beleegyezett abba, hogy maoistának hívják, és még Delhibe is elköltözik, hogy követelje az emberek minimális jogait. & rsquo Az ítélet szerint ez bizonyítja hogy Chhatradhar Maoist és ezért racionalizálja az ítéletet. Aztán a 11 CD/ DVD -n megtalálható, hogy a színpadon Carl Marks, Lenin, Sztálin, Charu Mazumdar képei egyértelmű bizonyítékai a maoista találkozásnak. Prasun Chatterjee fényképezve van, hogy nyilvános ülésen beszédet mond. Bár a beszéd tartalma nincs jelen, feltételezzük, hogy háborút indít a nyilvánosságra, és gyűlöletet szít az állam ellen. Raja Sarkhel is látható a fényképeken. A két tanú azt állította, hogy a rendőrség nyomására aláírta, és nem ismerik. Még a nyomozó tiszt (IO) is azt állította, hogy felettesei utasításai szerint ezt teszi. De nem számít, hogy ők a Gan Pratirodh Manch (GPM) tagjai, bár nem tiltják, de az ügyészség szerint maoista frontszervezetnek minősítették őket, hogy bűnösnek nyilvánítsák őket. Sido Sorennel és a PCAPA más tagjaival készített fényképek tovább bizonyították bűnösségüket.

A Lalgarh -mozgalom története 2008. november 6 -ig nyúlik vissza, amikor a 2008. november 2 -án a földbánya robbantásáért felelős bűnösök átkutatásakor a miniszterelnökségi rendőrök konvojában Lalgarhba ment, 45 km -re a robbanás helyétől, és megverte az embereket. molesztálás és hamis esetek. A Lalgarh -i rendőrkapitányság régóta kínozta és verte és letartóztatta őket a legkisebb ürüggyel. 2008. november 4 -én este három fiú, akik mind a 8. és 10. középiskolában tanultak, gyalog mentek otthonukba Bashber Village -be. Katapahariból tértek vissza, ahol Baul Song műsora zajlott. Hazafelé a lalgarhi rendőrök maoisták gyanúja miatt választották ki őket. A rendőrség éjjel belépett Baro Pelia faluba, és megvert férfiakat és nőket. Chintamani Murmu elvakult. A falusiak feldühödtek az eseményen, és körülvették a Lalgarh -i rendőrkapitányságot, és több úton blokádot hajtottak végre a fák kivágásával és az utak ásásával. Később megalakítottak egy rendőrségi Santras Birodhi Janosadharan Committee (Rendőrségi Atrocitások Elleni Népi Bizottság) nevű bizottságot, amely tizenhárom követelést támasztott, és plakátokat tettek közzé, amelyekkel ezt nyilvánosságra hozták. A fő követelések között szerepel, hogy Paschim Medinipur körzet rendőrfelügyelőjének fülét fogva kell bocsánatot kérnie, és szabadon kell engednie az illegálisan letartóztatottakat, és az ügyeket le kell állítani ellenük. A letartóztatott gyermekek elleni eljárásokat megszüntették. A bizottság viszont megszüntette a blokádok egy részét, bár a rendőrök nem járőrözhettek a területen. A Lalgarh -mozgalom békés volt, és alapvető demokratikus jogokat és fejlődést követelt, mint például az erdei termékek, például a tendu levelek és a babui fű megfelelő árai, és véget vettek a zaklatásnak az erdőtisztviselők, a famaffia stb. Kezében, ami az állam haragját vonta maga után. rajtuk. Ami a d & eacutej & agrave vu érzését kelti bennünk a Santras Birodhi Janosadharaner Police (PCAPA) rendőrség létrehozásával.Az állam azt állította, hogy a mozgalom közvetlen támogatást nyújtott a maoistáknak, és a központi kormányzat segítségével megtisztította őket a Központi Tartalék Rendőrség (CRPF) öt társaságától és a Commando Zászlóal for Resolute Action (COBRA) haderő két társaságától, akik speciálisan kiképzettek a a maoista 2009. június 17 -én érkezett Midnapore -ba, és háborút hirdettek saját népe ellen, akik azt akarták, hogy az állam állítsa le az elnyomást és válaszoljon igazságos demokratikus követeléseikre.

A hat év feletti életfogytig tartó szabadságvesztés koholt történeten alapul. A bíróság nem vette a fáradságot, hogy ezt a szöget nézze, mert akkor mind a hatat felmentették volna. Ha a rendőrség pózoló újságírója letartóztatta Chhatradhart, akkor Sambhu Soren, Sagun Murmu és Ranjit Murmu (börtönben elhunyt) letartóztatásának története kudarcot vall, és Prasun és Raja letartóztatása sem indokolt. Még Srí Ashok Mukherjee, a rendőrfőnök beismerését is, aki mindvégig jelen volt a Lalgarh -i rendőrtáborban, hogy a letartóztatási feljegyzés szerint Chhatradhar Mahato -t 2009.09.26 -án 14.35 órakor letartóztatták Birkah -ban, Sambhu Sorent letartóztatták 15.35 órakor, Ranjit Murmu 15.40 órakor és Sagun Murmu 15.30 órakor, mindezt 2009. 09. 26 -án a dallipur melletti helyről figyelmen kívül hagyták. A bíróság másként járt el. A Lalgarh PS -ben vezetett két GD -nyilvántartás eltéréseinek látszott, de nagyra értékelte őket, mert a szabálykönyv szerint két nyilvántartást vezettek. A lefoglalási listán felülírónak is tűnt, egyetlen hosszú csövű pisztolyban nullát interpolált, a hasznosítás helye továbbra sem volt meggyőző, és az a tény, hogy az IO maga nem helyezte el a lefoglalt cikkeket a PS malkhana -ban, valamint a lefoglalt cikkek leírásának eltérése. a bíróságon bemutatott kiállítások. Ez indokolta a kijelentések eltéréseit, mivel nem tudott más tanút azonosítani a gyenge memória ürügyén, mint a valódi és nem tanított műsorát. A BDO Binpur-I nyilatkozatára támaszkodott, aki azt állította, hogy a PCAPA 25-30 tagja jött az irodájába, és váltságdíjat kért, bár nem tudott érdemi bizonyítékot szolgáltatni. Ezenkívül megbeszélést folytatott a mozgalomnak az életre és a megélhetésre gyakorolt ​​társadalmi hatásairól. Ez felfrissíti a Parlament támadási ügyét és azt a módot, ahogyan Mohammed Afzal Gurut halálbüntetéssel ítélték meg a kollektív lelkiismeret & rdquo érdekében.

A midnapore -i ülésbíróság 2015. május 12 -i ítélete igazságszolgáltatás, és az állam megpróbálja egyértelmű üzenetet küldeni a Nyugat -Bengáliában és Indiában élő emberek és rsquos mozgalomnak, miszerint az állammal és az uralkodó osztályokkal szembeni nézeteltérésekre válaszolni kell. kíméletlen módon.

Nisha Biswas aktivista Kolkata. 2010 -ben tartóztatták le Lalgarhban.


A hindu-muszlim konfliktus gazdasági, társadalmi, kulturális, katonai és vallási volt

A heves konfliktus, amely India muszlim megszállásának kezdeti napjait mutatta be, rejtett lényegében olyan konfliktus volt, amelynek uralma miatt a vallás csak az egyik szempont volt. Ez a küzdelem elsősorban a muzulmán nemesség (Amirs) között zajlott, amelyet az egyik oldalon a muszlim uralkodó (szultán) vezetett, a másik oldalon a hindu nemesség és az általános hindu lakosság között.

Hogy D.D. Kosambi, kortárs történész & ltblock & gt Az uralkodó előírásait olyan szigorúan betartották, hogy a khutok, Mukaddimok vagy Chaudhurik (hindu nemesek és falufők) nem tudtak lóháton lovagolni. Nem engedték magukkal fegyvert hordani, sőt, még a bételbe sem. Ezeket az osztályokat olyan engedelmességi állapotba hozták, hogy egy bevételi tiszt húsz khutot, mukaddimit vagy chaudhurist nyakon köt össze, és ütésekkel érvényesíti a fizetést. [2] & lt/block & gt


Anyai alak

Nemcsak egy egyházat alapított, amelyet a 20. században bazilikává emeltek, hanem 1834 -ben XVI. Gergely pápát kérte, hogy Sardhanát (ma Meeruti kerületben) önálló körülírással tegye. Anyaképe kibővült, miközben a gazdákkal, kórházakkal, özvegyekkel, iskolákkal és árvaházakkal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozott. Begum Samru rajongott az urdu és a perzsa iránt, és olyan költőket hívott meg, mint Mirza Rahim Beg és Hira Lal. Számos kifinomult festmény van, amelyeket megrendelt. Néhány szardhanai arcképet az Allahabad -i kormányházban, most pedig Lucknowban találtak, és az egyik az oxfordi Indian Institute -ban volt. Nemcsak a templomot, hanem nagy palotákat és otthonokat is épített Delhiben, Sardhanában és más helyeken. Samru személye, mint az istennő, ellentétben maradt - jóindulatú autokrata képmása kegyetlen cselekedetekkel a társadalmi igazságosság jegyében. Szorítása ellentétben állt a pazar életmóddal. Romantikus lelke olyan lelkes diplomáciai lépésekkel, hogy még boszorkányként is felfogták.

Ahilya Bai viszont Maharashtra egyik falujában nőtt fel, és Samruval ellentétben egyszerűségéről és tisztaságáról volt híres. Kisgyermekként lenyűgözte az elhaladó marathi főnököt, Malhar Rao Holkarot a rituális istentisztelet bemutatásával. Fiának menyasszonyává tette őt, aki korán meghalt, és 21 évesen özvegyként hagyta el Ahilyát. Holkar nem engedte Ahilyának, hogy szatikává tegye magát, személyesen képezte ki katonai és adminisztrációs ügyekben, és kinevezte uralkodójává. Apósa és fia elvesztése után írt a Maratha Chieftains-The Peshwa vezetőjének, és elfoglalta Malwa királyságát. Zavartalan módon uralkodott Maheshwarból a Narmada folyó partján 1765-1795 között. Ahilya négy nyíllal és rázkódással harcolt elefántja üvöltésére, utakat, erődítményeket épített, és bátorította a kereskedelmet és az öntözést. A pártfogoló brahmanokkal együtt kibővítette a brahman diplomáciai eszközét, ghatokat, templomokat és tanulási központokat építve számos fontos vallási központban, például Kashi, Gaya, Somnath és Dwarka.

Ahilya pártfogása kiterjedt a művészetekre. Olyan költőket pártfogolt, mint Moropant, Shahir Anantaphandi szobrászok és szövők. Ahilya vezette be a Maheshwari saris hagyományát. Személye ihlette Joanna Baillie skót költőnőt, aki Ahalya Baee című versében kifejezte:

„Harminc évig béke uralkodása,

Az áldásban részesülő föld növekedett

És minden nyelv áldotta őt,

Szigorú és szelíd, öreg és fiatal.

Igen, még a gyerekek is az anyjuk lábánál

Ismétlésre tanítják az ilyen otthonos mondókákat

„Az utolsó napokban Brahmából jött,

Hogy uralkodhassunk a földünkön, egy nemes Dame,

Kedves volt a szíve, és fényes volt a híre,

És Ahlya volt a kitüntetett neve. ”


Az első város, amelyet Le Corbusier tervezett

Hideg és világos. A hajó ködének minden nyomát elfújta a tó felől érkező szél. A napfény beáramlik a ritkuló neem és a bakayan fák közé, amelyek egy központi sugárutat szegélyeznek. A svájci-francia Le Corbusier várostervező Chandigarh-ot félmillió partícióból kiűzött embernek tervezte. A lakosság száma jelenleg 1,2 millió, és az előrejelzések szerint lőni fognak. A műholdas városok már összenyomnak egy 115 négyzetkilométeres várost. Ha bizonyítékra lenne szükség, ott van a forgalomban, amely megfojtja ezt az artériás utat.

Egy belső sávon megyek le a palackkefe és a sárga virágú tecomák törött árnyékában egy pár alacsony, azbeszttetős, barakkszerű szerkezethez. Egy tábla azt mondja, hogy ez a Le Corbusier Központ, ahol az építész és tehetséges csapata Chandigarh létrehozásán dolgozott.

Most több mint 60 éves, az épületen belül minden rögtönzött minőség létezik. A falakon régi munkaterületek fényképei, építészeti rajzok, levelezés a város körül, valamint fekete-fehér portrék Le Corbusier-ről egyedül vagy olyan emberekkel, mint Nehru.

A mozgásról és az emberekről

Deepika Gandhi a központ igazgatója, ahová két éve érkezett. A Le Corbusier Chandigarh-val kapcsolatos munkájáról szóló könyv társszerzője új energiát hozott a Központba. A látogatók exponenciálisan növekedtek, és rendszeresen tartanak workshopokat és szemináriumokat Corbusier munkájáról.

Mondom neki, hogy a forgalomnak köszönhetően késésben vagyok a megbeszélésünkkel. Gandhi szerint a forgalmi dugók csak részben nőttek a szomszédos városokból érkező járművek miatt, a másik ok pedig az, hogy Chandigarh állampolgárai akkor is a főutakat használják, amikor erre nincs szükségük. Látva zavart tekintetemet, elmagyarázza, hogy a szektorok körvonalazása után Le Corbusier összekötötte őket az utak rácsán, hogy az emberek a főutak használata nélkül mozoghassanak az ágazatok között. Ez utóbbiakat nagyrészt a városok közötti közlekedésre szánták. Gandhi szerint tudatosítani kell az emberekben, különben a hálózat kihasználatlan marad, és az artériás utak megfulladnak.

A Capitolium komplexum árnyék tornya. Fotó: Wiki Commons

Le Corbusier filozofált a várostervezésről, de Chandigarh volt az első és utolsó város, amelyet valójában tervezett. A klasszikus Róma ihletése alapján a várost emberi testként fogta fel, feje, törzse és végtagjai. Az északi Capitolium -komplexum volt a fej, középen a városközpont, a végtagok az ipari terület.

A Capitoliumon túl vannak a Shivalik-dombok, majd a hófödte Himalája. Le Corbusier különösen azt mondta, hogy semmi sem akadályozhatja ezt a nézetet. A hegyek és a síkság között mélyedés volt, amelybe a dombokról lefolyó vízcsatornák folytak. Három mérföld hosszú sár- és téglagát épült, hogy itt mesterséges tavat alkossanak. És ma a Sukhna -tó Chandigarh kedvenc sétányaként folytatódik.

Sukhna -tó és borult ég. Fotó: Akhilesh Kumar | Fotó: Akhilesh Kumar

A természet hatására

Reggel van, és a mogul kertekben vagyok Pinjore -ban, a városon kívül. Csendes. Le Corbusier itt töltött időt, amikor csak tudott, és lenyűgözte a kert szimmetriája, növényei, fái és szökőkútjai. Hatott rá India építészete? Az Akbar Fatehpur Sikri szabad terei és udvara prototípusa lehetett a Capitoliumnak. Sawai Jaisingh Jantar Mantarja minden bizonnyal kölcsönzött néhány motívumot, de Lutyen Delhi birodalmi hidegsége nyilvánvalóan nem vonzott sokat. Amit Chandigarhba hozott, az kertek, parkok és víztestek voltak. Fasorok sorakoznak az utcákon és árnyékolják a lakóházakat.

A legnagyobb zöldövezet a tó mentén, a városba nyúlik. Egyetlen másik indiai városnak sincs ekkora kertje. A Szabadidő -völgy 8 km hosszú, és átnyúlik az összes szektoron, a közepén egy nulla fut végig, amely árad a monszun idején.

A víz, a fény és az árnyék visszatérő vezérmotívumok a városban. Az építész ezeket a hatásokat tekintette testünknek és szellemünknek. Úgy vélte, hogy „a városok kiragadták az embereket az alapvető feltételekből”, ezért törekedtek a természet helyreállítására az életben.

A látogatók a Zakir Hussain rózsakertben nyüzsögnek, ahol a tavalyi éves rózsafesztiválon több mint 800 rózsafajta volt látható. Fotó: Akhilesh Kumar

Bizonyos értelemben a Chandigarh két síkon készült. A szív és a végtagok a házak, kórházak, iparágak és piacok, ahol az élet virágzik és lüktet. A Capitolium három monumentális épületével az idealizált életet ünneplik, mint az Akropoliszban.

Fontos, hogy Le Corbusier demokratizálta a várost. Mindenki hozzáférhet parkokhoz, kertekhez, széles utakhoz és intézményekhez. Az épületek egyszerűek, tégla vagy cement bevonattal. Az alacsonyabb jövedelmű lakásokat két szoba, konyha és fürdőszoba szabványosította. Ez a terv akkoriban hallatlan volt, ma ez a szokás.

Kilátás a Pandzsáb és Haryana polgári titkárság épületére, amelyet Le Corbusier tervezett és épített Chandigarhban. Fotó: Akhilesh Kumar

A Capitolium közepén állok, és az egyik végén a hatalmas Legfelsőbb Bíróságra nézek. A másik végén a szerelvény, görbe vonalú, öntött felületével. Tetején Le Corbusier aláírása van, hűtőtoronnyal, ami valahogy feleslegesnek tűnik. Az építész felhő alakú úszó paneleket helyezett el az akusztika érdekében. Ez szimbolizálta az új ipari Indiát.

A Legfelsőbb Bíróság. Fotó: Wiki Commons

A téren található a híres napkerék a Geometric Hill -en, a kerék és a horogkereszt pedig egy kanyargós rámpán.

Nyitott kéz emlékmű. Fotó: Wiki Commons

De a Nyitott Kéz az, ami átszellemít, a lábaival a háttérben. Jelenléte szublimálja a Capitoliumot a haszonelvű klaszterből a szárnyaló művészetbe. Jelentése értelmezhető. Le Corbusier csupán azt mondta, hogy az adást és a fogadást szimbolizálja. A Kézen túl erdő, majd a dombok. Ez talán a jelen és az örökkévaló, az ember és a kozmosz közötti artikuláció lényege.

Miközben visszanézem lépteimet, az jut eszembe, hogy fenséges átfogó és spirituális léptékében Le Corbusier Chandigarhja talán összehasonlítható Hampi -val, egy másik korszak csodálatos fővárosával.

A fotózás és a klasszikus zene rajongója is szereti úgy tenni, mintha olvasna és írna.


A köztársaság bosszúja

A 4. századra az indiai államrendszer sok monarchiát alakított ki, és a korai köztársaságok többnyire kihaltak ennek az evolúciónak a szabályai miatt. A köztársaságokat a rendszer perifériájára szorították, és magasabb területeket foglaltak el, amelyek biztonságosabbak voltak az invázió ellen, de kevésbé termelékenyek, hosszú távon.

Amikor I. Chandra-Gupta uralkodó feleségül vette Kumaradevit, Licchhavi „hercegnőt” (ami azt jelenti, hogy az egyik vezető „rádzsa” lánya volt), hozományként megkapta a stratégiailag létfontosságú Pataliputra várost. A fiuk, a császár Samudra-Gupta, geopolitikai ökológiában került a trónra, amely ellenséges volt a mára veszélyeztetett indiai köztársasággal szemben. Valóban, a köztársaságok hamarosan eltűnnek a színről, miközben a monarchiák egyre erősebbek, sikeresebbek és normalizálódtak. Ez a helyzet azonban megváltozott az iparosítás, a liberalizmus és a globalizáció megjelenésével.

Az indiai monarchiák egészen a 20. század végéig kitartottak, és a geopolitikai ökológiában egyre elavultabbnak tűntek, különösen a fürge, jogalapú demokráciákhoz képest, amelyek még magasabb szolidaritási fokúak és többletelosztottak. A történelmi igazságosság végső történetében talán az Indiai Köztársaság miniszterelnöke volt, aki megszüntette azt a társadalmi struktúrát, amely legalább 3500 éve a szubkontinens része volt.


Nézd meg a videót: 3. BÉLA KÉK SZEMŰ, VILÁGOS BŐRŰ, TEJCUKOR ÉRZÉKENY VOLT ÉS KELET - EURÓPAI (December 2021).